Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Na tržište je stigao prvi dalmatinski dry gin Dubrovnik Republic

dubrovnik-republic-gin

Prvi dalmatinski gin Dubrovnik Republic, odsad je dostupan svima, u online prodaji. Ovoga proljeća u svojoj zadarskoj su ga destileriji proizveli Marcus Weischhoff i Mario Matošević. Weischhoff i Matošević predstavljaju se kao politolog, vinar, bivši UN-ovac, profesor marketinga i prodekan fakulteta u Gradišću (Weischhoff) i bivši pivar, drvosječa i ribar (Matošević). Ideja im je bila napraviti pravi dalmatinski dry gin, s propisnom količinom borovice i samo onim aromatima koji predstavljaju tipični dalmatinski terroir.

Duborvnik Republic ima svega nekoliko sastojaka, isključivo lokalnih, i destileri tvrde da se svaki može osjetiti u ginu. Borovica je iz Zadra. Matošević i Weischhoff u istraživanjima su naišli na podatak dvojice američkih profesora iz 1937. (“Controlling Gin Flavor”, Willkie, Boruff i Althausen) u kojemu se kao krajevi u kojima rastu najbolje borovice navode Toscana i Zadar. Gorke naranče dolaze s Elafitskih otoka, motar se bere na stijenama, koriste lokalno smilje i izvorsku vodu s Velebita.

dubrovnik-republic

Dubrovnik Republic macerira se jedan dan i dvije noći i destilira u tradicionalnim bakrenim kotlovima, s modernom kolonom od čelika i bakra, prvom takvom u Hrvatskoj. Svaki batch destilira se 9 sati i s velebitskom vodom reže na 47 posto alkohola. Kako su svojedobno izjavili za Zadarski list, Matošević i Weischhoff gin su nazvali Dubrovačka Republika jer je to u svijetu najprepoznatljiviji pojam vezan u Dalmaciju. Na etiketi je prva ruža vjetrova Dubrovčanina Benedikta Kotruljevića, “čovjeka koji je izmislio računovodstvo, bio je diplomat napuljskog kralja i Venecijanske Republike te autor prve knjige o navigaciji na Mediteranu.” Od ideje začete u jednoj bečkoj pivnici do prvog batcha gina Dubrovačka Republika prošlo je dvije godine, najviše vremena je potrošeno na birokraciju i eksperimentiranje s recepturama. Dubrovnik Republic gin prodaje se za 299 kuna.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})