Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

GATOR FEST Natjecanje baranjskih vinarija pokazalo je da ta prelijepa regija proizvodi sve bolja vina

gator

U petak predvečer, baš dok se Hrvatska u obližnjem Osijeku borila protiv Senegala, u Starom podrumu Belja održavao se Gator Fest. Gator je lokalna, baranjska riječ za vinski podrum, koja vjerojatno dolazi iz turskog jezika, a beljski je Stari podrum u Kneževim vinogradima uvjerljivo najveći i najvažniji baranjski gator, koji je sinoć okupio sve vodeće lokalne vinare, plus Ivicu Peraka iz Kutjeva, koji je došao u veličanstveni Stari podrum kako bi podržao kolege iz Baranje i osobno pridonio projektu reafirmiranja graševine na hrvatskoj gastronomskoj i vinskoj sceni.

U ugodnom hladu Beljeva podruma kušali smo dvadesetak vina. Uz Beljeva vina, koja su na Gator Festu pokupila pregršt zlatnih diploma, osobito dobar dojam ostavile su buteljke vinarija Kolar i Pinkert, pa Kalazićev zamalo suhi rizling iz 2017. te izvrsni, neobično čist i precizan žuti muškat vinarije Siber, koji je osvojio srebrnu medalju na ovogodišnjem Decanteru.

Najimpresivnije vino koje smo jučer kušali bila je gostujuća Perakova ledena graševina iz 2016. koja je opravdano proglašena šampionom Gator Festa, simpatične i korisne manifestacije koja je okupila sve važnije baranjske vinare., od najvećeg Belja do niza malih obiteljskih vinarija.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.