Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U Vinotradeu smo kušali dva odlična Brocardova Chablisa (i par genijalnih šampanjaca)

brocard
Jean Marc Brocard

Nino i Juraj Dusper, vlasnici Vinotradea, najstarijeg uvoznika vrhunskih vina u Hrvatsku, u pravo su vrijeme usred prvih ljetnih vrućina, nabavili nove chablise Jean Marca Brocarda, uglednog i uspješnog vinara čije buteljke obitelj Dusper već dugo godina distribuira u Hrvatskoj.

Domaine Brocard osnovana je 1972. godine, kad se Jean Marc oženio kćerkom jednog lokalnog vinogradara, pa je za vjenčani dar dobio 2,5 hektara vinograda blizu crkve St.Claire.  Zato se njegovo najkomercijalnije vino zove Chablis St.Claire. U proteklih je 45 godina Jean Marc Brocard postao jedan od najvažnijih vinara i vinogradara u Chablisu, s više od 100 hektara vinograda, uključujući i nekoliko grand crua.

U utorak popodne u vinoteci u Vlaškoj 40 kušali smo Brocardov Chablis premier cru Fourchaume iz 2014. i izvrsni grand cru Valmur iz 2015. Fourchaume se razlikuje od većine premier cru chablisa po slanosti, širini i kremoznosti, zbog drukčijeg sastava tla.

vinotrade-tasting

Ni u ovom Fourchaumeu ne dominiraju slanost i izravne kiseline, ali se zato vrlo snažno osjete Granny Smith jabuke na tipično mineralnoj podlozi. Vino je srednjeg tijela, dosta široko u ustima i perfektno bi išlo uz piletinu roštilja, ili primjerice uz skuše kojih su sada, na vrhuncu njihove sezone, zagrebački restorani napokon puni.

Brocardov Grand cru Valmur, jedan od samo sedam službeno priznatih grand crua u Chablisu, veliko je vino s tipičnim aromama i okusima mokrog kamena i soli, ali i s puno voća, prije svega jabuka i krušaka. Brocardov Valmur iz 2015. impresionira uljastom teksturom i oštrom, kiselom strukturom koja će ga držati u sjajnoj formi još puno godina. Radi se o jednom do najboljih chablisa koji se mogu kupiti u Hrvatskoj.

Prije ova dva elegantna ljetna (ali, nipošto isključivo ljetna) vina, otvorili smo nekoliko genijalnih šampanjaca koje Dusperi zasad ne uvoze. Prvo samo probali Jardin du Mesnil malog proizvođača Andre Roberta iz Mesnil sur Ogera (Andre Roberta ne treba miješati s puno skupljim i poznatijim Alainom Robertom).

Jardin du Mesnil, blanc de blancs koji je proveo šest godina na kvascima, vino je ekstremne, doslovno razarajuće kiseline, s jakim mirisom kvasaca i brioša, i s puno citrusnih elemenata. Ono je još premlado, ali ostavlja fantastičan dojam. Vjerojatno bi ga trebalo piti za četiri ili pet godina.

A zatim smo kušali dva Egly-Ourieta. Egly-Ouriet iz Ambonnaya jedna je od najvažnijih šampanjskih kuća današnjice, ne samo među growerima. Vinariju vodi Francis Egly, predstavnik četvrte generacije obitelji koja je osnovala tvrtku.

Prvo smo probali Brut Tradition, njihovo bazno vino koje odležava 54 mjeseca na kvascima, degoržirano u siječnju ove godine i puno dubokih okusa i aroma tamnog voća.

Uslijedio je Egly-Ouriet Grand Cru iz 2007. Riječ je o veličanstvenom vinu, iz kojeg pršte koncentrirane arome trešanja i višanja (asociralo nas je na Luxardov kompot od maraski), jako je kremasto, ali ima toliku čvrstu kiselinu da se svi pojedini ekstremni sastojci na kraju pretvaraju u ekspresivan i zapravo skladan šampanjac, pred kojim je još dvadesetak godina života.

 

Fotografija/Domaine Jean Marc Brocard

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.