Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šteta je što je Zagreb ostao bez slastičarne Ivica i Marica

ivica-marica

Tkalčićeva, glavna zagrebačka turistička ulica, ovih je dana prepuna znatiželjnih bakica iz Koreje, nadobudnih grupa iz Japana, čiji članovi fotografiraju svaki barski tingl, i bezbroj klinaca, backpackera iz svih krajeva svijeta. U utorak popodne naletjeli smo na dulju kolonu koja je stigla iz Dubaija. Stoga lokali u Tkalčićevoj bilježe fenomenalne promete, čak i oni najbezvezniji, koji ne bi opstali nigdje drugdje u gradu.

Pa ipak, na adresi Tkalčićeva 70 svjetlosmeđa drvena vrata čvrsto su zatvorena, dok je terasa ispred lokala ispražnjena. Na adresi Tkalčićeva 70 nalazili su se Ivica i Marica. Ivica i Marica punili su Tkalčićevu puno godina prije no što su turisti počeli puniti Zagreb, a sada ih više nema.

Kada govorimo  o Ivici i Marici, moramo razlikovati dvije radne jedinice na istoj adresi. Jedna je restoran, koji je od samog otvaranja bio neprofesionalan, nespretan s jedva jestivom hranom, da bi prije dvije ili tri godine kuhanje u Ivici i Marici zaslužilo oznaku izbjegavati pod svaku cijenu.

U to je vrijeme neki očajnički, marketinški netalentirani um restoran je bio preimenovao u Hansel und Gretel, što predstavlja valjda najljigaviji pokušaj ulizivanja stranim turistima, koji, razumljivo, nije uspio.

Slastičarna, otvorena prije restorana, bila je, međutim, dobra i važna. Ivica i Marica bila je prva hrvatska slastičarna, koja je osviješteno i uporno promovirala zdrave sastojke. Toliko su dosljedno koristili smeđi šećer, da su kremšnite izgledale smećkasto ili oker, umjesto zlatnožuto.

Okej, kremšnite im nisu bile jača strana, ali je zato pita od granny smith jabuka briljirala, kao i nekoliko drugih kolača u kojima smo iskreno uživali, pretvarajući se kako nisu posve nezdravi. Još su nam važniji bili sokovi od svog mogućeg voća, na čelu s organski uzgojenim  jabukama i kruškama, koji su se cijedili pred gostima.

Stratešku prednost slastičarni Ivica i Marica davao je, naposljetku, korektan izbor jakih pića. Što je loše u tome da pitu s jabukama i svježi sok od jabuka zaokružite Remy Martinom? Slastičarna Ivica i Marica bila je, zapravo, prvi prirodni, ekološki orijentirani lokal u centru Zagreba, koji je, što je osobito važno, nudio vrlo slasne, zaista dobre kolače (uz par iznimki poput nesretnih smeđih kremšnita). Slastičarna Ivica i Marica trebala je postati važna gradska institucija. Šteta je što više ne postoji.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.