Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vernaccia di Oristano najspektakularnije je nepoznato vino koje se može kupiti u Hrvatskoj

vernaccia-oristano

Vernaccia di Oristano sardinijsko je autohtono bijelo grožđe koje nema ništa s mnogo poznatijom toskanskom vernacciom. Vernaccia di Oristano najčešće se koristi za proizvodnju desertnih vina, a ona s oznakom riserva vinarije Silvio Carta prilično je nevjerojatna.

To vino ima boju tamnog XO konjaka iz jako tostiranih bačvi (izgleda skoro kao Hennessyjev XO), dok ekstrabogati bouquet obuhvaća mirise sherryja fino, svježih badema, meda, grožđica, suhih smokava i datulja.

Vino sadrži ekscentričnih ali  savršeno integriranih 18 posto alkohola. Pomalo je zapanjujuće da je riječ o prirodnom alkoholu; ova Vernaccia di Oristano nije fortificirana. Na okusu je iznimno svježe, kontrolirano oksidativno, jako gusto, s veličanstvenim, marcipanskim slatko gorkim završetkom koji traje beskrajno dugo.

Vernaccia di Oristano iz 2003. godine provela je 12 godina u kestenovim starim bačvama u kojima se stvara flor, koji joj daje aromu sherryja. I ona i njena nasljednica iz 2004. godine osvojile su milijun talijanskih međunarodnih priznanja, uključujući i titulu Najbolje talijansko vino.

Riječ je o jednom od dva ili tri vina koja su nas najviše impresionirala u 2018. Cijena od 250 kuna smiješno je niska za tako spektakularno vino.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.