Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

7 načina na koje ovoga ljeta možete uživati u toniku bez gina (i alkohola općenito)

tonic-recepti

Spektakularni povratak Gin&Tonica oživio je zanimanje za tonike. Tonici se u pravilu koriste kao mikseri za koktele. ali ovaj egzotični herbalno piće kojemu gorčina kinina da je poseban karakter, zaslužio je i da se u njemu uživa samostalno.

No, tonik svoju novu popularnost ne zahvaljuje samo eksploziji craft ginova. Ključnu ulogu odigrali su proizvođači, koji su na tržište izbacili posve novu generaciju premium tonika, napravljenih po ambicioznim, kompleksnim recepturama koje često uključuju lokalno bilje, začine i inovativne sastojke, bez kemije, izuzetno osvježavajuće i prilagođene miksologiji. Neki do tih tonika toliko su dobro pogođeni, da su ih ljudi počeli piti same, s različitim dodacima i u bezalkoholnim koktelima.

Isprobali smo nekoliko varijanti s Fentimansom (u Hrvatskoj ga distribuira tvrtka Allez), koji se sa svojim tonicima i bezalkoholnim pićima namentuo kao jedan od najpopularnijh brendova ove kategorije u hrvatskim barovima. Fentimansovi se tonici još uvijek rade klasično, s kininom, i prepoznatljivi su po sastojcima poput cvijeta bazge i lipe, talijanskog limuna i narančama iz Valencije. Možete eksperimentirati s različitim recepturama tonika, bezalkoholnim biterima, kućnim sirupima i infuzijama i raznim dodacima. Što više budete istraživali, prije ćete pronaći svoju savršenu varijantu tonika za vruće ljeto upravo počinje.

S kriškom limuna

tonic-limun

Ovaj, najjednostavniji način posluživanja tonika možete oplemeniti tako da kratko spalite i karamelizirate limun i dodate grančicu svježeg ružmarina. Tonik/Fentimans Connoiseurs Tonic Water

S timijanom i krastavcem

tonic-timijan

Dosta leda, krastavac za svježinu i grančica tek ubranog timijana za aromatiku s tonikom stvaraju čudesan spoj. Ovo vas piće može progurati kroz najvruće dane. Tonik/Fentimans Botanical Tonic Water

 

S limetom i svježom mentom

tonic-limeta-menta

Dodate li u ovu mirisnu kombinaciju i malo jednostavnog sirupa, podsjetit će vas na Mojito. Potpuno suha varijanta, bez sirupa, naprosto je fenomenalno osvježavajuće piće. Tonik/Fentimans Light Tonic Water

ili u malo kompleksnijim varijantama…

S ciderom i timijanom

tonic-cider

  • 35 cl cidera
    6 cl svježeg limunova soka
    5 cl jednostavnog sirupa od timijana
    1 boca tonika
    svježi timijan i kriška limuna za garnish

Sve sastojke osim tonika stavite u čašu i miješajte da se spoje. Dodajte led u čaše, svaku napunite do pola. Dodajte tonik water i pažljivo promiješajte, pa ukrasite grančicom timijana. Tonik/Fentimans Tonic Water

Sirup od timijana 

U lonac stavite pola šalice šećera kristala, pola čaše vode i 2-3 grančice svježeg timjana. Zagrijavajte na laganoj vatri dok se šećer ne rastopi, miješajte cijelo vrijeme i kuhajte dok se sirup ne počne hvatati za stražnju stranu žlice. Pazite da ne prokuha jako i da ne zagori. Uklonite sirup s vatre, izvadite timijan i ohladite nas obnu temperaturu. U hladnjaku će trajati do 3 tjedna.

S rajčicom

tonic-rajcica

  • 12 cl vode od rajčica
    3 cl ledenog matcha čaja
    3 cl sirupa od đumbira
    2 dasha bittera od breskve
    3 cl ohlađenog tonika/Fentimans Connoiseurs Tonic Water
    grančica kopra za garnish

Sve sastojke osim tonika stavite u shaker s ledom i dobro šejkajte, pa procijedite u Collins čašu punu leda. Dodajte tonik i kopar.

Sirup od đumbira

Napravite bogati jednostavni sirup od 1 šalice šećera i pola šalice vode, kuhajući na srednje jakoj vatri dok se šećer ne otopi.Kad zakuha maknite s vatre. Dodajte 3 cl sitno sjeckanog svježeg đumbira. Ohladite sve zajedno, procijedite ohlađeni sirup. Može stajati u hladnjaku do tjedan dana.

Voda od rajčica

450 g rajčica narežite na kockice i stavite u zdjelu. Dobro posolite i protresite. Pustite da stoji 30 minuta, to će biti dovoljno da sol izvuče vodu. U blenderu sameljite rajčicu pa procijedite kroz gazu. Pustite da se voda sama ocijedi kroz gazu, ostavite je preko noći ili nekoliko sati preko dana, u hladnjaku. Ne dirajte sok rukama i pazite da vam strainer i čaša budu vrlo čisti. Posebno je važno ne stiskati rajčicu u gazi i ne cijediti sok silom. Upotrijebite čim se procijedi.

S jagodama

tonic-jagode

  • 3 cl domaćeg sirupa od jagoda
  • 1,5 cl svježeg soka limete
  • 1 boca tonika/Fentimans Pink Grapefruit Tonic Water
  • svježe jagode

Sirup i sok limete stavite u čašu s ledom. Dobro promiješajte, dodajte tonik i ukrasite jagodama. Poslužite s listićima mente.

Sirup od jagoda

Zdrobite jagode da se oslobodi sok. U lonac stavite 1 šalicu šećera kristala, 1 šalicu vode i zagrijavajte stalno miješajući da se šećer rastopi. Kad zakuha smanjite vatru, dodajte jagode i 1/4 žličice ekstrakta vanilije. Pokrijte i pustite da krčka pet minuta, povremeno miješajte. Uklonite s vatre i pustite da se ohladi. Procijedite. U sirup možete dodati šaku listova mente, ružmarin, bosiljak ili drugo bilje, dobro funkcionira s malo zdrogljenog kardamoma ili par kapi balsamica.

 

S bitterima od citrusa

tonic-french-75

  • 10 cl svježeg limunova soka
    4 dasha bittera od naranče ili limuna
    2 boce tonic watera

Ovo izdanje tonika podsjeća na French 75. U shaker s ledom stavite limunov sok i bittere. Šejkajte dok se ne ohladi pa podijelite u dvije šampanjske čaše. Dodajte tonik do 3/4 visine čaše. Poslužite s koricom limuna. Tonik: Valencian Orange Tonic Water

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.