Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Noelov Ivan Jug prvi je hrvatski certificirani sommelier za sake

Poslije šestomjesečnih priprema Ivan Jug, suvlasnik zagrebačkog restorana Noel, prije tri je tjedna polagao ispite za diplomu certificiranog sommeliera za sake pri Sake Sommelier Association (SSA).

SSA je udruga sommeliera za japanska rižina vina, sa sjedištem u Londonu. Gospodin Jug položio je ispite kao najbolji u klasi. Jug će diplomu dobiti na gala večeri posvećenoj sakeu, koja će se održati u Noelu 30. svibnja, i kojoj će nazočiti japanski diplomatski predstavnici. Riječ je o drugom velikom međunarodnom koraku u Jugovoj karijeri: lani je stekao zvanje Certified sommelier pri Court of Master Sommelier u Londonu.

Sake, koji se unatrag nekoliko godina sve više prodaje na Zapadu, gastronomsko je piće budućnosti, koje se izvrsno slaže s različitim kulinarskim stilovima od sirove ribe, preko pečenih velikih rakova do kompleksnih jela od povrća i šumskih gljiva.  Vodeći uvoznik vrhunskih sakea u Hrvatsku jest zagrebačka tvrtka Acrobat Dina Kušena. Nadamo se da će se i drugi hrvatski sommelieri početi ozbiljno baviti sakeom.

tokuyoshi-sake

Karta s nekoliko stotina sakea u milanskom restoranu Tokuyoshi

Za nekoliko godina, bez dobrog poznavanja sakea niti jedan sommelier neće moći kompetentno obavljati svoj posao. Noel je, uz Tekku, Time i Takenoko, jedini zagrebački restoran s relevantnom ponudom sakea.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.