Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Steven Spurrier: Malvazije su dosegle senzacionalnu razinu kvalitete

steven-spurrier

U četvrtak oko pola jedanaest navečer Steven Spurrier natočio nam je svoj pjenušac Bride Valley. Riječ je o jednom od boljih britanskih blanc de blancsa, prepunom minerala i krede. Dok smo pijuckali Spurrierov pjenušac proizveden, naravno, šampanjskom metodom s oko 20 mjeseci odležavanja na kvascima, razgovarali smo o kvalitativnom pomaku u proizvodnji istarskih malvazija unatrag desetak godina, otkako je Spurrier, jedan od najvažnijih vinskih kritičara našeg vremena, počeo posjećivati Hrvatsku.”Mislim da je sadašnja razina kvalitete malvazija zaista izvanredna,” kazao je organizator famozne Pariške presude, događaja koji je prije više od četiri desetljeća promijenio svijet vina.

“Današnje malvazije pokazuju kako je riječ o zaista jedinstvenoj sorti, umjereno aromatičnoj, s umjerenim kiselinama koje joj daju i svježinu i eleganciju, i s tom posve specifičnom floralnošću koja je njena najistaknutija pojedinačna značajka. Osim toga, malvazija izvrsno funkcionira u raznim stilovima, od mlade i svježe, do složenih, odležanih vina, pa sve do zaista senzacionalnih slatkih vina poput San Salvatorea. Čini mi se, zapravo, da se malvazije po mnogočemu mogu uspoređivati s rizlingom. I Lagunina su vina značajno napredovala. Kad sam počeo dolaziti u Hrvatsku, možda nisu bila među najboljima. Ali, malvazija Vižinada iz 2015. veliko je vino,” završio je solilokvij u slavu istarske malvazije jedan od vodećih svjetskih vinskih publicista. Dakle, ostali smo prilično zbunjeni. No, Spurrierova ocjena današnjih dometa malvazije savršeno se slaže s vizijom Tonya Hodgesa, u čiju je čast u četvrtak priređena vinska gala večera u porečkom hotelu Parentium. Tony Hodges, čiji je golemi portret dominirao hotelskom dvoranom, jedan je od ljudi koji su oblikovali modernu hrvatsku vinsku industriju.

S Tonyem, koji nam je postao blizak osobni prijatelj, počeli smo se družiti negdje 2012. godine. Surađivali smo na projektu Vina Croatica Vina Mosaica, koji je on izmislio, i koji je trebao postati osnova za međunarodno brendiranje hrvatskih vina. Hodges je bio uvjeren da malvazija, graševina i dalmatinske bijele sorte zaista posjeduju svjetski vrijedan potencijal. Tony Hodges, čovjek koji je svojedobno rebrendirao Jaguar, i zatim izmislio londonski vinski lunapark Vinopolis, presudno je utjecao na drukčiji pogled hrvatskih vinara na suvremenu vinsku industriju, pa je stoga zaslužan i za današnji uspjeh malvazija. Tony je umro od raka, ali je među hrvatskim vinarima ostavio toliko dubok trag, da je Vinistrina sinoćnja gala večera održana pod egidom Spurrier i istarski vinari. za Tonya Hodgesa. Opravdano.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.