Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Aerosteak na Grobniku ima sjajan ambijent, mekano meso i na baš dobre kuhare

Restoran Aerosteak na automotodromu na Grobniku, po mnogočemu spada među najoriginalnije restorane. S terase gledate na male zrakoplove parkirane dvadesetak metara od vas, dok restoran, aerodrom i motopistu nadlijeću ljudi na motornim zmajevima. Ni jelovnik nije manje originalan: svi su bifteci nazvani po ikonografskim modelima aviona i helikoptera, pa tako možete birati između KC-10 (zračni tanker), legendarnog bombardera B-52 ili helikoptera Bell X-1.

Osim zrakoplovnih steakova Aerosteak nudi još fiorentinu, T-bone, ombolo, teleće kotlete, tagliatu te niz pizza, salata i roštiljskih jela: ipak se ne može očekivati da će baš svi motoristi i letači jesti samo steakove. Mi smo naručili biftek B-52 na pireu od koromača s palentom kumpiricom (grobnička palenta koja se kuha s krumpirom) i Bell biftek u umaku od tri papra( Bell).

aerosteak-zgrada

Oba su bifteka bila perfektno, putrasto mekana, prilozi i umaci su okej, ali je meso posve pogrešno pečeno. Kuhar u Aerosteaku, naime, misli da se medium-rare ili rare govedina dobiva tako što se meso stavi na nižu temperaturu. Riječ je, naravno, o najvećoj pogrešci koja vam se može dogoditi pri pečenju govedine.
Steakovi se uvijek moraju staviti na najvišu temperaturu, kako bi se izazvala Maillardova reakcija, koja pečenom mesu daje neodoljivi okus pečenog mesa. Naše je meso bilo više dinstano nego pečeno, što je šteta. Aerosteak, naime, spada u sasvim rijetke restorane u riječkom području u koje kanimo i dalje dolaziti.

Stoga se nadamo da će kuhinjsko osoblje proći kraći tečaj ispravne pripreme steakova. Sve o tome ionako je na webu. Vinska karta posve je nepouzdana. Vrlo simpatična konobarica rekla nam je kako u restoranu nema barem 40 posto vina s karte. Ipak, pronašli smo Korakov Crni pinot iz 2015. koji se fino složio s našim polukuhanim umjesto pečenim biftecima. Mali detalji, poput couverta od goveđe paštete s vrućim pecivima, bili su jako fini. Rajčice su, pak, ostavile dojam kao da su došle iz supermarketa, i to s onih slabijih polica.

 

AEROSTEAK
Soboli 35, Automotodrom Grobnik

HRANA 3/5. VINA +2/5. POSLUGA -4:5. AMBIJENT +4/5 
kreditne kartice Amex, Visa, Mastercard

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.