Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Lagunina su vina na ovogodišnjoj Vinistri osvojila čak osam zlatnih medalja

budinski-vinistra

U srijedu u su u Poreču dodijeljena priznanja s ovogodišnjeg ocjenjivanja na VinistriPorečka Laguna osvojila je čak osam zlatnih medalja, što je njen dosad najveći uspjeh. Od tih osam, četiri medalje izborile su Lagunine malvazije; jedno od zlata otišlo je Vižinadi iz 2015. godine. Lagunine Vižinade unatrag nekoliko godina postavljaju nove standarde i smjerove za razvoj odležanih, plemenitih malvazija. Jedna od Vižinada našla se, uostalom, i u programu majstorske radionice velikog Stevena Spurriera, održane u četvrtak ujutro u hotelu Parentium.

Lagunini su uspjesi važni zbog toga što oni demonstriraju da i veliko može biti lijepo i atraktivno. Na Lagunu se u Istri, kao i na većem dijelu hrvatske vinske i ugostiteljske scene, predugo gledalo kao na golemog proizvođača industrijskih vina. Kad smo takav Lagunin imidž lani spomenuli Milanu Budinskom, njenom glavnom enologu, čovjek se hladno nasmijao i rekao kako je on, eto, u Kaliforniji radio u vinarijama čiji su podrumi sadržavali tisuće i tisuće barriquea, a čija su vina postizala  visoke cijene i odlične ocjene. “Zaista smatram da je besmisleno tvrditi kako navodno velika proizvodnja poništava ili ugrožava kvalitetu,” rekao nam je tom prilikom gospodin Budinski.

Lagunin kvalitativni uspon počeo je Castellom iz 2012. godine. Taj je crni cuvee osvojio zlatnu medalju i Regionalni trofej na Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama. Zatim su se, iz godine u godinu, Lagunina vina u raznim rangovima cijena uspješno pokazivala na međunarodnim i domaćim natjecanjima: nama je osobito upala u oči činjenica da je jeftina, supermarketska crna kupaža Terra Rossa dobila dvije Decanterove srebrne medalje, što je neobičan uspjeh s obzirom na cijenu od četrdesetak kuna.

Lagunine malvazije s oznakom Festigia u međuvremenu su postale ravnopravne Coronici ili Kozloviću, dok su posebna izdanja poput Vižinade ušla u rang jedinstvenih istarskih bijelih vina kao što su Sveti Jakov, Antiqua, Anno Domini, La Prima, Santa Lucia ili Crna zemlja. Osam zlata na Vinistri pokazuje da se i sa skoro šesto hektara vinograda može postići identitetski proizvod vrhunske klase.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.