Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jedna od najvećih svjetskih slastičarskih zvijezda Antonio Bachour, od sutra drži radionice u Hrvatskoj

Da nasumice nazovete sto bilo kojih hrvatskih ili svjetskih slastičara i pitate ih tko je Antonio Bachour, svaki bi znao dogovor. Jedna od najvećih svjetskih slasičarskih zvijezda, confecton king, čovjek koji je u modernizirao pristup namirnicama i okusima i u slastičarstvo donio dramatičnu novu estetiku, boreći se za veću pažnju i respekt prema desertima u gastronomiji.

Bachourov utjecaj danas je vidljiv u gotovo svim restoranima i slastičarnicama na svijetu. Njegova kuharica iz 2013. dio je obavezne lektire profesionalnih slastičara. Kad idući put u restoranu naručite desert i dobijete ga na velikom bijelom tanjuru, sastavljenog od mnogo kompleksnih dijelova i tekstura i prezentiranog kao da je glavno jelo, s elementima poput svježeg cvijeća i bilja, mikrozelenja, morskih školjki, sfera ili čokoladnih pralina koje podsjećaju na ekspresionistička platna, to je Bachourov rukopis. Kad u knjigama gledate entremetse, glazirane eklere, čokoladne torte i bombone fotografirane kao umjetničke skulpture, to je Bachourova estetika. 

https://www.instagram.com/p/BikIKTxlTU_/?taken-by=antonio.bachour

Antonio Bachour u srijedu je stigao u Hrvatsku, kako bi od četvrtka do subote u Crikvenici održao nekoliko masterclassova. Bachoura, kojemu se na radionicama pridružuje i španjolski slastičar Carles Mampel, u Hrvatsku je dovela crikvenička slastičarnica Toš  u partnerstvu s lošinjskom slastičarnicom Moby Dick. Riječ je, kako su objasnili vlasnici Toša, o investiciji u profesionalnu edukaciju zaposlenika.

Antonio Bachour slastičar je praktički od rođenja. Učiti je počeo u ranom djetinjstvu u obiteljskoj slastičarnici koju su njegovi roditelji Libanonci vodili u Puerto Ricu. Diplomirao je slastičarstvo na Francuskom kulinarskom institutu karijeru počeo u hotelima Sand i Westin u Puerto Ricu i Rio Maru, da bi 2000. otišao u Miami i eksplodirao na američkoj slastičarskoj sceni. Kao glavni slastičar slavnog Talula restorana počeo je osvajati nacionalne slastičarske nagrade i nakon nekoliko godina prvi put ušao među 10 najboljih američkih slastičara. Kad se 2009. u Miami Beachy otvarao W hotel, Bachour je pozvan u prvu postavu. Taj mu je angažman otvorio veliki niz, od njujorškog Trump Sohoa do pozicije glavnog slastičar St Regis Bal Harboura i, konačno, do njegova vlastitog restorana u Miamiju s partnerima, s kojima se nedavno razišao radi novih projekata.

Prvo izdanje Bachourove kuharice Bachour iz 2013. bilo je bestseller i rasprodano je za tri tjedna. Objavio je još dvije, Bachour Simply Beautiful 2014. i Bachour Chocolate 2015. Velik dio karijere posvetio je suradnjama (s Massimom Botturom, Carlesom Mampelom, Oriolom Balaguerom…) i edukaciji mladih slastičara. Danas je gostujući profesor na nizu prestižnih škola, Francuskom kulinarskom institutu, Baskijskom kulinarskom centru u San Sebastianu i Valrhoninoj školi među ostalima.  Nakon nekoliko desetljeća mrtvila hrvatsko slastičarstvo konačno počinje pokazivati ambicije usporedive s onima na restoranskoj sceni. Ulaganje u profesionalnu edukacija na ovoj razini na kojoj to čini crikvenički Toš ispravan je smjer koji bi trebali slijediti i drugi slastičarski ugostitelji. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.