Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Daruvarska graševina Vezak iz 2017. još je jedno vino koje u samoposluživanja donosi široko dostupnu kvalitetu

grasevina-vezak

Prije desetak dana na policama se napokon pojavila Daruvarska graševina Vezak iz 2017. godine s navojnim čepom, te s novom, atraktivno koncipiranom i izvedenom etiketom u bijelim, plavim i crvenim bojama.  Riječ je o još jednom od onih vina, uz Beljsku graševinu, graševinu Iločkih podruma i Laguninu malvaziju, koja demokratiziraju mogućnost potrošnje dobrih vina i podižu široko dostupnu kvalitetu buteljki u supermarketima.

Naime, sva su ta četiri vina iznimno su dobra za svoj rang cijena. Ona se, dakle, prodaju u bestselerskim količinama i tako uvode masovnu publiku u svijet kvalitetnih vina. Dio te publike ostat će na ovim buteljkama koje koštaju između 25 i 39 kuna, a dio će vjerojatno postati znatiželjan i krenuti, bar povremeno, istraživati i nešto skuplja vina. No, ključno je da zahvaljujući linijama poput nove Daruvarske graševine vrlo mnogo potrošača sada može svakodnevno kupovati zaista kvalitetno vino. Takva su vina esencijalno zaslužna za širenje vinske kulture u Hrvatskoj.

Daruvarska graševina Vezak iz 2017. godine čisto je, precizno napravljeno, vrlo svježe vino s jasnim voćnim aromama i okusima (jabuke, kruške, blagi prizvuk bresaka, osobito ako se pije na temperaturi koja nije preniska, pa do izražaja dolaze kompleksniji mirisi i okusi). Sortnost graševine osjeti se i na nosu, i kroz lagani eho kamilice na okusu. Tekstura je lijepo glatka, a tijelo je, usprkos niskom alkoholu (11,5 posto), sasvim solidno popunjeno, što zapravo govori i o činjenici da Daruvar lani nije imao problema s kišom kao Plešivica ili Istra. Daruvarska graševina Vezak još je jedan dokaz da ta sorta, s kojom se cijela Slavonija i Podunavlje opravdano identificiraju, kontinuirano predstavlja izvrsnu vrijednost za novac.

Gastropreporuka Jučer smo Vezak probali uz kulenovu seku jednog privatnog proizvođača;vino je odlično podnijelo izazov prilično moćne kobasice. Zatim smo je kušali uz pecorino, gdje se lijepo snašla s njegovom slanošću. No, ova je graševina prije svega vrlo fino roštiljsko vino,osobito kad na roštilju pečemo svinjetinu i piletinu.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.