Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Europske trgovine preplavljene su umjetnom tunom i pokvarenim mesom. Počele su masovne zaplijene

europol-opson

Trulo meso, stara tuna obojena kemikalijama, lažno mlijeko u prahu za djecu, samo su neki od artikala povučenih iz europskih trgovina nakon četveromjesečne Europolove istrage OPSON.
“Šverc lažne i nejestive hrane veliki je biznis”, stoji u Europolovom priopćenju, “i mi taj globalni fenomen neprekidno pokušavamo zaustaviti.”
U prvom valu zapljena kojim je rezultirala ova istraga, iz trgovina je povučeno više od 3600 tona i 9,7 milijuna litara hrane i pića koja nisu smjela biti u prodaji. Provedeno je više od 41.000 inspekcija. Policija je ušla u trgovine, na tržnice, aerodrome, luke i u tvornice. Uhićeno je 749 osoba umiješanih u ovaj kriminalni biznis. “OPSON-ovi rezultati pokazuju koliko se kupce može zaštiti kad policije udruže snage i provedu koordinirane akcije, “ izjavio je Jari Liukku, šef Europolova Centra za ozbiljni i organizirani kriminal. “Ovo je prijetnja koja zahtijeva prekograničnu suradnju, s obzirom na globalizaciju lanaca nabave i njegovu sve već integraciju.”


Policija je razbila pedesetak kriminalnih organizacija koje su sudjelovale u proizvodnji lažne hrane i pića i na tržište gurale potencijalno smrtonosne proizvode. U akciji je sudjelovao i Interpol. OPSON istraga traje od 2011. i svake godine rezultira ovakvim akcijama. Zbog rasta prehrambene mafije, OPSON svake godine ima sve veće zaplijene. U Belgiji su zaplijenjene velike količine pokvarenog mesa opasnog za upotrebu, meso je povučeno iz nekoliko supermarketa i zatvorena je tvornica za preradu trulog mesa u jednom belgijskom selu. U više proizvoda pronađeni su tragovi dijelova životinja koji se ne smiju koristiti u prehrambenim proizvodima. U Španjolskoj je uhićeno četvero ljudi iz tvornice koja je prepakiravala lažno mlijeko u prahu za djecu namijenjeno kineskom tržištu. Zaplijenjeno je osam tona praha. Prah se uvozio iz Poljske za euro po kilogramu, preuzimao u Barceloni i pakirao. Prah nije bio opasan, ali nije sadržavao nijednu hranjivu tvar navedenu na pakiranju.

Slučajevi sa švercom tune, kao i slični slučajevi s mesom, uključuju prodaju tune najgore kvalitete, namijenjene preradi za jeftine konzerve, kao svježe tune, nakon što je natopljena u kemikalijama koje joj daju boju sličnu svježoj tuni. Lažna tuna je, čini se, najčešća prevara jer su zaplijene ovakvih proizvoda provedene u 11 europskih zemalja, povučena je 51 tona tune i provjereno više od 380 uzoraka. Tuna je posebno zabrinjavajuća, jer fotografije koje je objavio Europol jako podsjećaju na izgled tune kakvu često viđamo u nekim hrvatskim trgovinama. U Francuskoj žandarmerija, carina i policija zaplijenila je 9,5 tona pokvarene hrane koja se prodavala i 60 litara goriva i sirovine za ilegalno rudarenje zlata. Većina pokvarene hrane zaplijenjena je u francuskim prekomorskim teritorijima. Konačni, detaljniji rezultati sedme OPSON istrage bit će objavljeni uskoro.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.