Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U subotu 19. svibnja u Alhambri se održava večera i masterclass čuvene vinarije Chateau Palmer

chateau-palmer-boca

Bordoški Chateau Palmer je legenda. Ali, relativno nova legenda. Naime, ova vinarija iz Margauxa godinama je bila tek jedan od brojnih klasificiranih bordoških posjeda: prema famoznoj Klasifikaciji iz 1855. godine, Palmer spada u treću grupu vina s Lijeve obale Bordeauxa. A onda je došla berba 1961. U toj je berbi Palmer zabilježio iznimno niske prinose, jedva dvanaest hektolitara po hektaru, što je dovelo do ekscentrično koncentriranog vina i za današnje, a kamoli za ondašnje kriterije koje je, međutim, bilo iznimno svježe i elegantno.

Vrijeme je pokazalo kako je riječ o jednom od najboljih bordeauxa napravljenih poslije Drugog svjetskog rata. Palmerova 1961. toliko je slavna da se buteljka danas prodaje za 2250 funti. Naravno, reputaciji Palmerova vina iz 1961. godine nije odmoglo ni čistih 100 bodova Roberta Parkera.  

Palmer je napravio briljantno vino i 1962.godine, čime je učvrstio svoj renome. Općenito se smatra kako je Palmer u ono vrijeme iz berbe u berbu redovito nadmašivao puno glasovitiji Chateau Margaux. I tako je Palmer, premda spada u treću grupu bordoških vina po Klasifikaciji iz 1961. godine, prije malo više od pola stoljeća ušao među desetak najpoznatijih, najtraženijih i najboljih crnih vina iz Bordeauxa. Taj status uživa i danas.

U subotu 19. svibnja u lošinjskom five star hotelu Alhambra održat će se masterclass i večera posvećena Chateau Palmeru. Riječ je o posve jedinstvenom događaju, ne samo za hrvatske vinske prilike, koji se može usporediti s lanjskim gostovanjem Mouton Rothschilda u Alhambri.

Večera u Alhambrinom restoranu Alfred Keller, na kojoj će nastupiti ZM Loose Trio, počet će Blanc de Blancs šampanjcem Barons de Rothschild. Uz gravlax od jakovskih kapica bit će poslužen Korakov sauvignon iz 2017. Slijedi jedno od sasvim rijetkih i posve neobičnih bordoških bijelih vina. Radi se o Vin Blanc de Palmer, čija je proizvodnja obnovljena tek 2007. godine, poslije sedamdesetogodišnjeg prekida. Bordoška bijela vina načelno se proizvode od semillona, sauvignon blanca i muscadellea. Blanc de Palmer proizvodi se , međutim, od gotovo izumrle sorte lauzet, sauvignon grisa i muscadellea, pa se već i po kompoziciji radi o apsolutno originalnom vinu, koje je inače prilično teško nabaviti. Blanc de Palmer iz 2016. degustirat će se uz teletinu s pireom od bundeve, u umaku od teletine. Slijedi golub s tri teksture pastrnjaka uz koji će se točiti Palmerovo drugo crno vino Alter Ego, iz dvije izvrsne berbe 2000. i 2010. A zatim će se u Alfredu Kelleru otvoriti dva klasična Palmera.

Riječ je o 1995. i 2005.godini. Berba 2005. spada među najbolje u Bordeauxu u ovom stoljeću, a Palmer iz 2005. Robert Parker ocijenio je s 98 bodova. Osobito je važno što ćemo moći vidjeti kako se klasični bordeaux poput Palmera mijenja kroz desetljeća. Uz Palmere iz 1995. i 2005. servirat će se pečena creska janjetina s karameliziranom mrkvom. Premda je tek svibanj, Chateau Palmer Wine and Jazz Masterclass u lošinjskoj Alhambri kandidat je za status vinskog spektakla godine u 2018.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.