Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Izgleda da biskupi pokušavaju klerikalizirati turističku industriju

apartmani-g

Krčki biskup Ivica Petanjak, predsjednik Odbora za turistički pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, objavio je kraći dokument u povodu početka turističke sezone. Kako prenosi IKA, službena kaptolska novinska agencija, biskup Petanjak pozvao je iznajmljivače soba i apartmana da u svoje objekte stave križeve, među ostalim i zato da bi turisti znali gdje došli.

Možda se može zaključiti kako je krčki biskup neizravno predložio i hotelima da se urese križevima, jer se u njegovoj poruci spominju “turističke kuće”. Biskupova poruka postavlja barem nekoliko pitanja Prvo, što onim iznajmljivačima i hotelijerima koji nisu kršćani? Drugo, što s brojnim našim gostima koji sigurno nisu kršćani? Treće, zašto se i na području turizma, koje bi trebalo biti potpuno apolitično te svjetonazorski i religijski neutralno, pokušava izbrisati razlika između svjetovnog i crkvenog? U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kako će na biskupov poziv reagirati turistički djelatnici. I hoće li biskupi uskoro pozvati i vlasnike restorana da istaknu križeve?

Obišli smo vrlo mnogo hotela i restorana u vrlo katoličkim zemljama poput Španjolske, Italije i Irske. Moramo priznati da se ne sjećamo puno raspela u hotelima i restoranima. Iznimku, naravno, čine središta vjerskog turizma, gdje se isticanje religijskih simbola podrazumijeva. U Aziji je, međutim, situacija bitno drukčija pa, primjerice, skoro svaki lokal na Baliju svako jutro ispred ulaza postavlja male cvjetne aranžmane koji simboliziraju dnevnu žrtvu hinduističkim božanstvima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.