Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Izgleda da biskupi pokušavaju klerikalizirati turističku industriju

apartmani-g

Krčki biskup Ivica Petanjak, predsjednik Odbora za turistički pastoral pri Hrvatskoj biskupskoj konferenciji, objavio je kraći dokument u povodu početka turističke sezone. Kako prenosi IKA, službena kaptolska novinska agencija, biskup Petanjak pozvao je iznajmljivače soba i apartmana da u svoje objekte stave križeve, među ostalim i zato da bi turisti znali gdje došli.

Možda se može zaključiti kako je krčki biskup neizravno predložio i hotelima da se urese križevima, jer se u njegovoj poruci spominju “turističke kuće”. Biskupova poruka postavlja barem nekoliko pitanja Prvo, što onim iznajmljivačima i hotelijerima koji nisu kršćani? Drugo, što s brojnim našim gostima koji sigurno nisu kršćani? Treće, zašto se i na području turizma, koje bi trebalo biti potpuno apolitično te svjetonazorski i religijski neutralno, pokušava izbrisati razlika između svjetovnog i crkvenog? U svakom slučaju, bit će zanimljivo vidjeti kako će na biskupov poziv reagirati turistički djelatnici. I hoće li biskupi uskoro pozvati i vlasnike restorana da istaknu križeve?

Obišli smo vrlo mnogo hotela i restorana u vrlo katoličkim zemljama poput Španjolske, Italije i Irske. Moramo priznati da se ne sjećamo puno raspela u hotelima i restoranima. Iznimku, naravno, čine središta vjerskog turizma, gdje se isticanje religijskih simbola podrazumijeva. U Aziji je, međutim, situacija bitno drukčija pa, primjerice, skoro svaki lokal na Baliju svako jutro ispred ulaza postavlja male cvjetne aranžmane koji simboliziraju dnevnu žrtvu hinduističkim božanstvima.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

Izgleda da biskupi pokušavaju klerikalizirati turističku industriju

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min