Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Šrilankanski curry od mrkve

mrkva-curry

Mrkva se napokon prestala skrivati među prilozima i izborila je mjesto glavne zvijezde u glavnim jelima. Zasluženo, jer okusi, zemljaste note i slatkoća mrkve, posebno mlade mrkve, jedna su od najjednostavnijih ali najvećih radosti iz vrta. Curry je jedno od jela u kojemu mrkva posebno briljira. Pokušajte s ovom bogatom, laganom varijantom sa Šri Lanke.

Šrilankanski curry od mrkve

Sastojci

  • 400 g mrkve
    1 luk, srednje veličine, nasjeckan
    3 zelena čilija
    1 grančica listova curryja
    1 list pandana
    4 režnja češnjaka, sitno nasjeckana
    1/4 šalice kokosovog mlijeka, srednje gustoće
    1/6 žličice sjemenki gorušice
    1/4 žličice fenugreeka
    1/8 žličice kumina
    1/2 žličice čilija u prahu
    1 žličica korijandera u prahu
    1/8 žličice kumina u prahu
    1/8 žličice garam masale
    sol
    ulje

Narežite mrkvu na polukrugove. Narežite luk i zeleni čili. U loncu zagrijte ulje, dodajte sjemenke gorušice, fenugreek i kumin u sjemenu. Pržite oko 30 sekundi da začini zamirišu. Dodajte listove curryja, zeleni čili i zdrobljeni list pandana. Sotirajte 30 sekundi. Dodajte sjeckani češnjak. Još malo sotirajte. Dodajte luk, pržite dok luk ne postane staklast i zlatne boje. Dodajte mrkve i nastavite kuhati dok ne omekšaju. Dodajte garam masalu, posolite. Deglazirajte s ma.o vode i kuhajte još jednu minutu. Dodajte kokosovo mlijeko i kuhajte 20 minuta na srednje jakoj vatri, dok ne dobijete gusti i kremasti curry. Poslužite s naanom ili basmati rižom.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.