Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bistro koncept Dinburger koji su kreirali dubrovački studenti rasprodao je Hilton Imperial

dinburger

Više od hrvatskih 40 studenata menadžmenta u ugostiteljstvu radilo je na konceptu Dinburger, koji gourmet burgere spaja s premium vinima, craft pivima i koktelima u žanru smart causal restorana. Dinburger je osmišljen za središnji godišnji eventu kojim Rochester Institut za Tehnologiju (RIT) Hrvatska promovira svoju ekspertizu i inovativnost, a koji je nakon 31 godine održavanja u Americi, zadnje dvije godine preselio u Dubrovnik. Dinburger je lokalizirana, dubrovačka verzija Zinburgera, uspješnog koncepta američkog restoratera Sama Foxa, nazvanog po zinfandelu. Dinburger je nazvan po dingaču i razvijen je kao projekt u kojemu su studenti vodili sve operacije, od istraživanja i razvojam nabave, preko kreiranja menija, kuhanja, sparivanja s vinima do promocije i marketinga.

https://www.facebook.com/dinburgerChaRITy/photos/a.779465812250231.1073741829.771271279736351/799207380276074/?type=3&theater

Dinburger večera, koja će se održati 20. travnja u dubrovačkom Hilton Imperialu i već je rasprodana, bit će poslužena na otvorenom baru i nekoliko stanica s burgerima i drugim jelima. U Hiltonu će biti postavljen i poseban beer station uz koji će se nalaziti grab’n’go salad bar. Studenti RIT-a preuzet će kuhinju i servis. Za studente, Dinburger je dio nastave fokusirane na iskustveno učenje, pod mentorstvom profesora Domagoja Nikolića i Hiltonova voditelja F&B-ja Daniela Butigana.

Na Dinburgeru će se prvo služiti California rolls od organskih namirnica koje je donirao Bio&Bio s rotkvicama kiseljenim u umeboshi octu spareno s Rose Aperol Spritzom. Slijedi otvaranje food stationa na kojedm će se služiti burgeri od govedine, janjetine, piletine, kozica i povrća te pulled pork i pork loin sendviči s Juta Spiza umacima. Uz goveđi burger služit će se umak od reduciranog dingača, a uz janjeći tzatziki umak. Posebna atrakcija će biti live food stanice na kojima će studenti slagati burgere pred gostima. Kruh će se posebno peći uz korištenje pivskih kvasaca Dubrovačke pivovare. Na vinskoj listi su među ostalim Stinin Godiment, Benvenuti Malvazija, St. Hillsov Sv. Roko te dingači Vicelić i Antičević koje proizvode bivši studenti RIT-a.

Studente su u sparivanju pjenušaca i burgera mentorirali dubrovačka sommelierka Ksenija Matić i sommelierski prvak Hrvatske, Decanterov sudac Siniša Lasan, dok je miksološki dio odradio tim Lokal bara One Suite Hotela. Listu craft piva nosi Dubrovačka pivovara s Maestralom, Fortunalom i Gregom. “Smatramo da se samo ovakvim sinergijskim radom industrije i obrazovnih institucija mogu na kvalitetan i dugoročan način rješavati problemi nedostatka kvalificirane radne snage u hrvatskom ugostiteljstvu. Tijekom priprema Dinburgera stvoreno je izuzetno mnogo pozitivne energije čije ćemo plodove tek ubirati u budućnosti, “ rekao je profesor Domagoj Nikolić. Sav prihod od prodaje ulaznica i lutrije bit će doniran dubrovačkom Domu za nezbrinutu djecu Maslina, čijih će nekoliko štićenika volonterski sudjelovati i u Dinburgeru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.