Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Hoće li tiradito postati novi hit u hrvatskim restoranima?

tiradito (1)

Aji amarillo (doslovno, žuti čili), jedan je od glavnih sastojaka tiradita, uz bijelu ribu, lišće korijandera i sokove raznih citrusa. Dresing za tiradito priprema se od paste aji amarilla, koja je dostupna u specijaliziranim trgovinama ali se lako može napraviti i kod kuće, pod uvjetom da možete pronaći ove narančasto žute peruanske feferone (u nekim stilovima tiradita koriste se i druge vrste čilija). Aji amarilo prvo blanširate ili zapečete, pa ogulite kožu, pa ih izmiksate s nešto ulja i soli u kremastu smjesu. Želite li grublju teksturu, možete ih usitniti rukom u mužaru.

E sada, aji amarillo prilično je ljuta paprika, koja obično sadrži između 30 i 50 tisuća scovillea. Usporedbe radi, bazični Tabasco sadrži oko 5 tisuća scovillea. Tiradito bi, dakle, trebao biti prilično ljut. Nažalost, inače izvrsni tiradito od hamachija što smo ga prije nekoliko dana kušali u Takenoku, uopće nije bio ljut. Kao ni tiradito u El Toru. Tiradito bi mogao postati novi hit hrvatske modernije restoranske scene.

Riječ je o peruanskom jelu od vrlo tanko rezane svježe, sirove bijele ribe, koja se  “kuha” u soku od citrusa (limeta je obavezna, limun se dodaje zbog kiseline, naranča katkad zbog slatkoće), s pastom od aji amarilla. U umak se često dodaju i male količine češnjaka i đumbira, koji se međutim obavezno izbacuju prije posluživanja. Tiradito se od cevichea osim po pasti od čilija razlikuje po načinu rezanja ribe i po tome što se u tiradito ne stavlja luk.  Tiradito se mora obilno posuti korijanderovim lišćem, a katkad se garnira i krupnim zrnima kukuruza, koja kod nas još nismo vidjeli. Tiradito je, kao i ceviche, dobrodošlo je osvježenje uobičajenoj ponudi sirove ribe u našim restoranima (carpaccio, tartar, sashimi). Osobito zato što živimo u vremenu globalne afirmacije latinoameričkih kuhinja.  Bilo bi ipak dobro da naši chefovi ne zaziru od autentičnih okusa tih kuhinja, pa tako ni od ljutine aji amarilla.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.