Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vrtlarica je uvjerljivo najbolja HTV ova emisija povezana s hranom (ali Vrtlarici treba kulinarski savjetnik)

vrtlarica

Epizoda Vrtlarice emitirana u nedjelju 8. travnja na Drugom programu HTV-a bavila se rabarbarom, šparogama i čičokama. Kornelija Benyovsky Šoštarić, autorica i voditeljica Vrtlarice, stručno je ali i perfektno komunikativno objasnila kako se ove povrtnice uzgajaju, zašto izgledaju baš tako kako izgledaju, koje su njihove nutricionističke prednosti i kako se koriste u kulinarstvu. Vrtlarice izgleda kao da je došla s BBC-ja. Ta je emisija edukativna, što je važno za javnu televiziju, vrlo komunikativna, staložena, nimalo kičasta i naprosto pristojna. A pristojnost u hrvatskom javnom prostoru rjeđa je iz dana u dan.

Vrtlarica je projekt koji traje već sedam godina, i na koji HTV može biti ponosan, za razliku od nekih drugih uglavnom katastrofalnih kulinarskih ili polukulinarskih emisija koje žestoko kompromitiraju državnu televiziju. Vrtlarica ima samo jedan problem. Njena se autorica, iznimno stručna kad je riječ o vrtlarskim poslovima, baš i ne razumije u kuhanje. U nedjeljnoj smo emisiji tako čuli da su bijele šparoge gastronomski inferiorne zelenim vrtnim šparogama što je nevjerojatna parohijalna predrasuda. Bijele su šparoge specijalitet za sebe, o kojem su napisane knjige sofisticiranih recepata.

Zatim smo vidjeli da gospođa Benyovski Šoštarić istodobno prži stabljike i vrhove šparoga: ako šparoge već narežete, prvo ćete peći ili kuhati stablljike a zatim vrhove, jer su vrhovi mnogo nježniji. Pa smo još gledali jedan prilično neinspirativan recept za kompot od rabarbare. Vrtlarica bi postala za klasu atraktivnija kad bi autorica angažirala nekog ozbiljnog chefa za gastronomskog savjetnika. Tako bismo uz znanja o vrtu dobili i znanja o ispravnoj i zaista ukusnoj pripremi povrća i voća, što bi sasvim sigurno povećalo gledanost ove neobično dobre emisije

Međutim, nismo sigurni hoće li takvo što uopće biti moguće. HTV je, naime, prije dva mjeseca najavio da se Vrtlarica više neće snimati. Ako se ta najava ostvari, bit će to još jedna od skandaloznih odluka državne televizije koja se ionako svesrdno trudi upropastiti ostatke dobrih sadržaja na svojim programima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.