Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Jorg Zupan i David Skoko 21. travnja zajedno kuhaju u ljubljanskom Ateljeu

skoko-zupan-atelje

Prije dvije godine restoran u prizemlju hotela Union u centru Ljubljane preuzeo je mladi chef Jorg Zupan. Što je izazvalo stanovitu revoluciju na lokalnoj restoranskoj sceni. Restoran Atelje, nazvan tako u čast poznatom slovenskom ilustratoru Hinku Smrekaru, donio je nešto novo na scenu galvaniziranu svjetskim uspjehom chefice Hiše Franko Ane Roš. Na toj sceni, koju predvode chefovi poput Janeza Bratovža iz JB-a, Igora Jagodica iz Strelca, bivšeg Zupanovog mentora, ili Luke Košira iz Gostišča Grič, Jorg Zupan dočekan je sa zanimanjem i malo čuđenja zbog njegove eklektične mješavine tradicionalnih slovenskih utjecaja s utjecajima chefova s kojima je radio. A taj je niz dosta impresivan za tridesetogodišnjaka. Nakon završene kuharske škole u Mariboru i staža u slovenskim restoranima, Jorg Zupan otišao je u Australiju i tamo počeo raditi  u restoranu Quay u Sidneyskoj luci, 95. na San Pellegrinovoj listi najboljih restorana na svijetu. Uslijedila su stažiranja u Fat Ducku kod Hestona Blumenthala, u norveškom Maaemu kod chefa Esbena Holmboe Banga i londonskom Pied a Terre. 

https://www.facebook.com/RestavracijaAtelje/photos/a.1603483099672403.1073741845.380479188639473/1603483539672359/?type=3&theater

Atelje je u dvije godine postao nezaobilazno mjesto nove, inovativne i inteligentne slovenske gastronomije, koju je Michelin ove godine još jednom nepravedno zaobišao. U Ateljeu, bistrou visokog stila koji uvelike odudara od konvencionalnog hotela Union, jeli smo u prosincu lanjske godine. Ta je rana večera, jedno od zanimljivijih naših restoranskih iskustava u Sloveniji koje pamtimo po okusima fermentiranog maslaca, kiselog kruha, sirovim pastrvama i raguom od jelenovog penisa na meniju, bila je suverena demonstracija Zupanovog talenta i tehnike.

https://www.facebook.com/RestavracijaAtelje/photos/a.1485734078113973.1073741844.380479188639473/1485734268113954/?type=3&theater

Hrvatskoj publici Zupana je među prvima otkrio chef Bateline David Skoko, najprogresivniji hrvatski chef. U reportaži o slovenskim restoranima koju je objavio u časopisu Story Gourmet, posebno je entuzijastično pisao o hrani u Ateljeu. Dvojica chefova srest će se ponovno 21. travnja u Ljubljani, na zajedničkoj večeri koju će prirediti u Ateljeu. Večera je dio Zupanovog projekta Rezidenca, serije gostovanja chefova, s različitim temama. U Ateljeu su već nastupali Luka Košir i Igor Jagodic.

https://www.instagram.com/p/BVFdXGDFFl8/?taken-by=ribarevsin

Zupan je u veljači ovako najavio Skoku u intervjuu časopisu Kongres:  “On je ludi cool frajer kojeg sam upoznao kad me intervjuirao za Story Gourmet. Odmah smo klinuli i, s obzirom da je Skoko fenomenalan chef specijaliziran za pripremu ribe od glave do repa, mislio sam da bi njegovo gostovanje bila sjajna stvar.” Nakon Davida Skoke, u Ateljeu će sa Zupanom kuhati popularni slovenski chef Bine Volčić, njegov prvi mentor i stari prijatelj. “Vidite uzorak ovdje,” rekao je Zupan u najavi Rezidence, “ovo su zapravo gostovanja chefova i prijatelja na kojima se svi odlično zabavljaju.” Rezervacije za večeru Jorga Zupana i Davida Skoke mogu se zatražiti u Ateljeu.

 

REZIDENCA | JORG ZUPAN I DAVID SKOKO

ATELJE
Nazorjeva 2, Ljubljana

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.