Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Evo zašto vas presuda o kancerogenosti kave ne bi trebala brinuti

kava-p

Prošlog tjedna sud u Los Angelesu odlučio je da prodavači i proizvođači kave, poput Starbucksa i sličnih kompanija, ubuduće na ambalaži moraju objavljivati upozorenja o potencijalno kancerogenom kemijskom spoju u kavi. Očekivano,  vijest se internetom proširila kao požar i mnogi su vlasnici barova, pržioničari i trgovci kavom dobili kratki napad anksioznosti. Mediji su, naravno, ponovno pokušali pokrenuti prastaru debatu o tome je li kava zdrava ili štetna.
Američka presuda rezultat je tužbe neprofitne udruge Vijeće za edukaciju i istraživanje toksina (Council for Education and Research on Toxics) protiv 91 kompanije specijalizirane za kavu. Organizacija je u tužbi navela da te kompanije ne upozoravaju potrošače na specifičan kemijski spoj koji se u zrnu kave razvija prilikom prženja. Riječ je akrilamidu, spoju koji se može pronaći i u nekim vrstama hrane i u cigaretnom dimu. U istraživanjima se pokazalo se da taj spoj povećava rizik od nekih vrsta karcinoma kod miševa i štakora, kad su izloženi velikim dozama. Američko Udruženje za rak tvrdi da veza akrilamida i rizika od oboljenja od raka kod ljudi nije potvrđena.

Proizvođači kave tvrde da u kavi nema ni približno dovoljno akrilamida da bi naškodio ljudima. Kalifornijski sudac Elihu Berle, međutim, smatra da bi na deklaracijama svejedno trebalo pisati da akrilamida u kavi ima, bez obzira na količine. Kao jedan od argumenata naveo je činjenicu da proizvođači kave nisu dokazali da je kava dobra za zdravlje i da bi, sve u svemu, morali platiti kaznu i dodati akrilamid na deklaracije i upozorenja. Sudski proces još nije završio, pa nema ni prijedloga novčane kazne na temelju presude. Ali neki komentatori upozoravaju da je ovo još jedan u predugom nizu slučajeva u kojima sud arbitrira u znanstvenim pitanjima, na sličan način kao što se to događa s klimatskim promjenama ili u slučajevima u kojima znanstvenici na sudu izazivaju svoje kritičare.

Drugi pak tvrde da sudac nije ni mogao utemeljiti svoju odluku u znanosti jer u istraživanjima o kavi vlada kaos. Medicinski stručnjaci koji su komentirali presudu misle da je sudac pretjerao, jer je količina akrilamida u kavi tako niska da ni na koji način ne utječe na ljudski organizam, a kamoli da izaziva rak. Podsjećaju da priče o štetnosti kave kruže otkad je kava masovno komercijalizirana, i da su upravo zato o utjecaju kave na zdravlje provedene mnog studije. Jedna od najvećih, objavljena lani u The British Medical Journalu, pokazala je da redovno umjereno konzumiranje kave može zaštiti organizam od nekih vrsta raka prostate,raka jetre i melanoma te od jedne vrste raka na sluznici maternice.

Druge slične studije pokazale su, iako ne baš jasno, zaštitnu funkciju kave kada je riječ o raku debelog crijeva. Dio studija je, pak, pokazao da konzumiranje tri do četiri male šalice kave dnevno smanjuje rizik od smrti od srčanih oboljenja (Fakultet javnog zdravstva na Sveučilištu u Kentuckyju). Nije pronađen znanstveni dokaz za konvencionalno uvjerenje da kava podiže krvni tlak i pojačava aritmiju srca. Neke studije pokazale su da kava općenito može smanjiti rizik umiranja od bolesti za 64 posto. Većina studija provedena je višegodišnjim promatranjem reprezentativnih skupina ispitanika i usporedbe drugih mogućih faktora rizika u njihovim životima. Takva metodologija previše se oslanja na disciplinu ispitanika u prijavljivanju detalja o njihovu načinu života i ne omogućava zaista temeljito isključivanje svih ostalih faktora oboljenja, pa rezultate tih studija treba uzeti s rezervom. Osim toga, znanstvenici još nisu uspjeli pokazati kako kava točno pozitivno utječe na organizam. Jedna od pretpostavki je da djeluje protuupalno jer je bogat izvor antioksidansa. Da bi zaista dokazali da je kava dobra za zdravlje, upozoravaju stručnjaci, znanstvenici bi trebali provoditi redovne nenajavljene pretrage tisuća ljudi koji piju i ne piju kavu, i to činiti najmanje pet godina. Što je dosta nerealno. Niti će oni koji piju kavu piti uvijek iste količine i redovno, niti će oni koji apstiniraju apsolutno zaboraviti na kavu pet godina. Preostaje nam mudrost iskustva. A ono kaže da par šalica dnevno čiste, kvalitetne i pravilno skuhan kava bez šećera i mlijeka, ne bi trebalo izazivati probleme, ako ne patite od intolerancije ili nekog zdravstvenog problema. Granice su ionako individualne i svatko tko pije kavu zna koliko može popiti da bi se dobro osjećao. Moguće je, naravno, da kava kao što vjerojatno ne škodi zdravlju, nema ni nikakvih posebnih ljekovitih svojstava, nego je riječ o jednom divnom aromatičnom biljnom stimulansu, koji je od bezbroj stvari koje svaki dan udišemo i unosimo u sebe, jedan od sigurnijih.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.