Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Belje počinje proizvoditi kulene, kobasice i slaninu od crne slavonske svinje iz Kopačkog rita

belje-css1 (1)

U srijedu popodne, dok je nad Baranjom pljuštala žestoka kiša, u Starom beljskom podrumu u Kneževim vinogradima probali smo robu koja bi mogla promijeniti budućnost hrvatske industrije suhog mesa. Radi se o kobasici i slanini od crne slavonske svinje koju Belje upravo počinje probno proizvoditi. Kobasica, plemenita verzija poznate i dobre Baranjske kobasice, svojim je širokim, slatko pikantnim, naglašeno svinjskim okusom i bogatom, plemenito masnom teksturom, jedan od dva ili tri najbolja suhomesnata proizvoda koje smo ikad kušali u Hrvatskoj.

Kobasica i slanina od CSS-a proizvode se ručno, na pravom drvenom dimu, u istoj onoj manufakturi, koja isporučuje poznati Baranjski kulen. Riječ je o probnim uzorcima kojih još nema ni u restoranima ni u trgovinama. Naime, Belje ovih dana naseljava jednu farmu na samom rubu famoznog Kopačkog rita sa 150 crnih svinja. Ideja je da se do kraja ove godine proizvede nekoliko stotina kilograma kulena, slanine i kobasice, koji će prvo biti ponuđeni vrhunskim hotelima i restoranima, te delikatesnim dućanima.

U idućih nekoliko godina krdo crnih svinja trebalo bi se povećavati, tako da bi se kompletna beljska manufaktura suhog mesa služila isključivo CSS-om. Belje je, strateški pametno, odlučilo standardizirati crnu slavonski svinju i brendirati njeno sušeno meso kao standard  baranjske i slavonske kvalitete, poput pata negre u Španjolskoj. S obzirom na kobasicu koju smo jučer kušali, radi se o zaista strateškom koraku naprijed.

 

Uz prve uzorke kobasice i slanine od CSS-a, u Starom smo beljskom podrumu probali graševine iz 2016. i 2015. (Goldberg), koje su u vrlo dobroj formi, pa sočan i pomalo herbalni cabernet iz 2015. pa zrelu i koncentriranu frankovku iz 2012. da bi sve završilo zaista impresivnim cabernet sauvignonom iz 2008. godine, kojeg i danas odlikuje mladenačka, energična rubinska boja i koji je neobično svjež za vino u desetoj godini.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.