Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Slavni talijanski chef Carlo Cracco na meni je stavio svoju verziju ‘zdrave’ pizze Margherite. Talijani ga uništavaju na Twitteru

cracco-pizza-g

Kad je poznati talijanski chef Carlo Cracco nedavno otvarao novi restoran, bistro na prestižnoj lokaciji u Milanu, na internetu se još raspravljalo o drugoj Michelinovu zvjezdicu koju je ove godine izgubio u svom glavnom restoranu. Onda su ga na društvenim mrežama napali da su mu cijene u novom restoranu previsoke i sve bi to bio uobičajeni folklor jedne žive restoranske scene, da se Cracco nije odlučio na zanimljivu provokaciju. Na meni novog bistroa stavio je napolitansku pizzu Margherita, s nekim izmjenama u receptu koje su je učinile “zdravijom.”

U tijesto za pizzu umiješao žitarice je kako bi postalo hrskavije i tamnije, salsu od rajčica je dramatično reducirao a dio je radio od konfitiranih rajčica, a mozzarellu nije pekao nego ju je sirovu narezao na debele šnite na već pečenu pizzu. Kao da nije dovoljno što je koristio mozzarellu od buffale iz Kampanije a ne fiordilatte koji puristi smatraju jedinim dopuštenim sirom na Margheriti (iako je i mozzarella di buffala dopuštena) nego ju je još posuo origanom, što je izričito zabranjeno. Na Margheritu se smije staviti tek malo svježeg bosiljka.

 

Kao što je poznato, definicija i receptura napolitanske pizze precizno su propisani. Samo dvije vrste pizze spadaju pod tu odrednicu, Margherita i Marinara, i to ako su napravljene od točno određenih sastojaka, zamiješene i ispečene prema detaljnim uputama. I sada je upravo jedan Talijan, usto slavni kuhar, usred Milana poslužio pizzu koju zove Margheritom iako krši pravila u gotovo svakom elementu. I to po cijeni od 16 eura, što je talijanska prehrambena javnost proglasila bezobrazno skupim.

Cracca nije napala samo Associazione Verace Pizza Napoletana, organizacija koja određuje i kontrolira standarde napolitanske pizze. Napali su ga deseci Talijana na društvenim mrežama. “Craccova pizza toliko je ružna da bi mu trebali uzeti u tu jednu zvjezdicu koja mu u ostala,” bio je dosta čest komentar ovih dana na Twitteru.  “Sigurni smo da nitko neće doći kod Cracca amo da bi jeo njegovu verziju Magheite, osim možda nekog nadobudnog stranca koji će htjeti iskusiti njegov novi restoran,” napisao je jedan milanski kritičar.  “Chefu savjetujemo da se sa zvijezda spusti na razinu napuljskih uličica, ne kao slavni pizzaiolo nego kao pekari koji u Napulju peku pizze za 2 eura,” napisao je jedan južnotalijanski lokalni list, “Za 16 eura ovdje u Napulju dobijete još i zeppole i panzarotte i veliko pivo, i još vam ostane kusur, “ citirali su jednog Napolitanca. Ljudi su na Twitteru tagirali Gordona Ramsaya u nadi da će Craccovu pizzu uništiti kako što to čini s fotografijama jela koje mu šalju tisuće ljudi.  Profil Italians mad at food, koji kompilira sav otrov što ga Talijani na Twitteru sipaju na kuhare koji dirnu u nacionalne gastronomske svetinje, sakupio je bisere: 

Pizzacid

Craccova pizza je kao JUVE

Izbori 2018. Rezultat: Cracco

Svaki put kad netko pojede Craccovu pizzu jedan Napolitanac umre

Odsad pa zauvijek kaže se ‘Ružan si kao Craccova pizza’

U Craccovu obranu stao je Gino Sorbillo, jedan od najcjenjenijih majstora napolitanske pizze. Na Facebooku je napisao da je probao spornu Magheritu i da mu se svidjela. “To nije napolitanska pizza i ne prodaje se kao takva. To je Craccova pizza i točka. Trebali bismo se prije skandalizirati nad lažnim pizzama koje se prodaju kao tradicionalne, i to s Dop i DOC oznakama.” Za razliku od takvih koji lažne talijanske pizze prodaju za 12 i više eura, Cracco koristi vrhunske autentične sastojke za pizzu čija cijena uopće nije visoke za kvalitetu koju nudi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.