Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Savica Casual Urban Eatery pristojna je i jeftina zalogajnica koja diže standarde kvartovskih gableca

savica-tataki1 (1)

Danas smo u novom zagrebačkom bistrou predugog imena ručali svinjsku vratinu iz kamado grilla i tataki od tune s grahom azuki i aiolijem od crnog češnjaka. Svinjetina je lijepo mirisala po dimu, ostala je, comme il faut, blago ružičasta u sredini, dok je salata poslužena uz meso bila uzorno svježa. Ovo je jelo tek prezentacijski problematično jer je posluženo na premalom tanjuru, koji je izgledao neuredno i prenatrpano. 

Tataki od tune bio je perfektno, blijedoružičasto pečen, grahova salata vrlo ukusna, a umak od soje i neretljanskih čilija, koji su nam pripremili posebno, učinio je ovo jelo uzbudljivim. S druge strane, višak sirovog mladog luks nije pridonio ugodnom mirisu u blagovaonici. Skrušeno molimo sve hrvatske kuhare da mariniraju luk kad ga poslužuju u većim količinama.

U svakom slučaju, oba su jela bila sasvim ugodna i zadovoljavajuća i predstavljaju sjajan value for money. Svinjetina košta 48, a golema porcija tune 75 kuna. Tuna je najskuplja stvar na meniju: većina tanjura košta između 50 i 60 kuna, a tartar od tune za trideset kuna nevjerojatno je jeftin. Vina su također na rasprodaji: izvanredni Krauthakerov Mercs iz 2015. košta 180 kuna, što je valjda najbolja restoranska cijena za tako dobro crno vino, koje se možemo sjetiti. Čaša vrlo solidne malvazije obitelji Franković stoji 19 kuna.

Logično je da je Savica uz takve cijene prilično puna. U Savici, nazvanoj po kvartu koji ne spada među najatraktivnije u Zagrebu, radi ekipa kuhara i konobara iz Rougemarina i Fidel Gastra. Radi se o momcima koji žele naglasiti kvalitetu i neindustrijski karakter sastojaka, u čemu su katkad konzekventni, pa režu izvrstan baguette pekarne Korica, a katkad posve nekonzekventni, kao u slučaju poznatog Rougemarinova lososa s kvinojom koji se poslužuje i u Savici. U Hrvatskoj je, naime, osim uz vrlo visoku nabavnu cijenu, posve nemoguće nabaviti dobar losos. Savica je još jedan izdanak bistrološke škole originalne Mundoake i Rougemarina. Ona je okej u kontekstu svojih cijena, svog kvarta i svoje društvene funkcije. Savica, međutim, nije nikakav gastro nego naprosto poštena i simpatična zalogajnica koja diže standarde kvartovskih gableca.

SAVICA CASUAL URBAN EATERY
Lastovska 28, Zagreb

Hrana 3/ 5  VINA 3/5  AMBIJENT 3/5  POSLUGA -4/5

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.