Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

7 proizvoda koje nikako ne bi trebalo kupovati u supermarketima

supermarket

Pošto smo sinoć kušali tartar biftek Luka koji nam je pokvario ručak, zaokružili smo listu proizvoda koje nipošto ne treba kupovati u supermarketima ako baš niste mazohisti, ili se baš jako želite rasipati novcem. Evo liste najneupotrebljivijih proizvoda iz supermarketa. 

1. Smrznute škrpine i oslići

U većini slučajeva riječ je o ribama koje nemaju puno veze sa škrpinama ni oslićima, nego samo sliče na njih. Radije kupite srdele ili girice na ribarnici.

2. Smrznute jagode, maline i “šumsko voće”

Bobičasto voće naprosto ne podnosi smrzavanje jer sadrži previše vode. Masovna proizvodnja i potrošnja smrznutog bobičastog voća nanosi golemu nepravdu svim onim prekrasnim jagodama, malinama, borovnicama i ribizlima koji su nam u boljem ili lošijem stanju dostupni cijelu godinu.

3. Gotova jela

Gotova su jela jedan od stupova masovne prehrambene industrije. Najjači brend gotovih jela u Jugoslaviji zvao se 29. Novembar, po jugoslavenskom Danu Republike, što dovoljno govori o značenju tog proizvodnog sektora. Industrija jeftine gotove hrane jednako je popularna i u kapitalizmu, pa danas u svakom supermarketu možemo kupiti lasagne bolognese za podgrijavanje u mikrovalnoj. Ovdje moramo podsjetiti na golemi europski skandal prije nekih pet godina, kad je u mnogim lasagnama bolognese umjesto govedine pronađeno konjsko meso.

4. Konfekcionirani proizvodi od piletine

Kupujete li piletinu koja je oblikovana u razne medaljone, pljeskavice i druge formate u kojima se ne vidi čisto meso, možete biti sigurni da ćete zapravo kupiti veliki postotak soje, ostataka mesa i dodataka pilećoj konfekciji.

5. Pršuti u vakuumiranim pakovanjima

Zaista ne postoji gori ispad protiv pršuta od pakiranja u vakuumskim omotima. Sve što dobijete kada kupite takvo što, jesu vlažne šnite preslanog mesa koje vonjaju po lošoj svinjskoj masnoći.

6. Jeftina maslinova ulja

Jeftina maslinova ulja načelno su okej. Možete ih koristiti za prženje, pečenje ili kao začin za salate. Međutim, golema većina uvoznih ulja iz supermarketa na kojima piše ekstradjevičansko, zapravo nemaju veze s pravim ekstradjevičanskim maslinovim uljem. Ovdje se naprosto radi o glomaznoj trgovačko-industrijskoj prevari.

7. Jeftina istočnoeuropska vina

Budimo realni, kupite li makedonski vranac ili cabernet od dvije ili tri litre za 15 ili 20 kuna, kupili ste si ulaznicu za cirozu jetre a da niste ni u čemu uživali. Jeftina vina iz jugoistočne Europe najgori su trash na hrvatskom tržištu alkoholnih pića. U redu je nemati novca za korektno vino. U tom slučaju kupite pivo, koje je uvijek zdravije od tih groznih tekućina koje se u bescjenje prodaju pod vinskim etiketama.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.