Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Gruzijski restoran usred Gorskog kotara. Je li ovo najekscentričnija ugostiteljska ideja dosad?

motel-jezero-lokve

Izgleda da ljudi koji ulažu u restorane katkad vole gubiti novac. Karakterističan su primjer simpatični i dragi Ukrajinci koji su prije skoro dvije godine na zagrebačkom Zelenom valu otvorili francusko talijanski restoran, a da se nisu zapitali zašto bi, pobogu, bilo tko u Zagrebu želio jesti ukrajinsku verziju coq au vin ili vitella tonnata? Restoran je, naravno, brzo propao.

Danas smo listajući Novi list naletjeli na još puno ekscentričniju i suicidalniju ideju. U hotelu Jezero u Lokvama, do ljeta bi se trebao otvoriti gruzijski restoran. Dvaput smo pročitali članak, jer smo prvo mislili da smo nešto krivo shvatili. No, zaista je točno da usred Gorskog kotara, i to u općini gdje uopće nema restorana, netko kani zarađivati na gruzijskoj kuhinji. Motel Jezero, pod vodstvom bivših vlasnika bračnog para Kauzlarić, bio je vrlo popularno izletničko mjesto, ali financijski nije mogao preživjeti.  Nakon što je godinama vegetirao, a vlasnici pokušavali pronaći kupca, motel Lokve 2016. je preuzeo ruski profesor Gavriil Haritonovič Popov, jedan od idejnih i političkih lidera Perestrojke i prvi demokratski izabrani gradonačelnik Moskve, koji u Gorskom kotaru ima vikendicu. Porijeklo vlasnika jedino je što može objasniti, ali ne baš i opravdati odluku da se usred Gorskog kotara otvori gruzijski restoran. 

Ova je ideja samoubilačka iz nekoliko očiglednih razloga. Prvo, nitko u Gorskom kotaru ni šire ne zna ništa o gruzijskoj kuhinji, a ne vjerujemo da su Gorani toliko moderni da se odjednom uče posve nepoznatoj i neprepoznatljivoj hrani. Drugo, nitko tko dolazi u Gorski Kotar iz Zagreba, Beča, Münchena ili Milana, ne želi usred tako jedinstvenog prirodnog ambijenta jesti hranu koja nema nikakve veze s tim ambijentom. Treće, Gorski Kotar idealno je područje za foraging (gljive, bobice), lov i stočarstvo. Svaki bi racionalno vođeni restoran svoje jelovnike trebao bazirati na tim zaista velikim komparativnih prednostima.

Umjesto toga, neki se dezorijentirani poduzetnik odlučio u srcu goranskih šuma otvoriti gruzijski restoran. Premda je tek veljača, definitivno je riječ o najekscentričnijoj ugostiteljskoj ideji godine. Koja ne može dobro završiti.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Gruzijski restoran usred Gorskog kotara. Je li ovo najekscentričnija ugostiteljska ideja dosad?

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min