Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Zagrebačka pekarnica Korica od danas prodaje cruffine, hibride kroasana i muffina. Prva tura je razgrabljena

cruffin-korica

Najbolja zagrebačka pekarnica Korica, poznata po brioche pecivima i crnim kruhovima koje u maloj zanatskoj pekarni u izlogu trgovine u Preradovićevoj ulici rade s vlastitim starterima, uskoro bi mogla postati šire poznata po novom proizvodu – cruffinima.  Cruffini su, slično kao cronuti (hibridi croissanta i američki donuta), nastali u potrazi komercijalnih pekarnica za novim masovno popularnim popularnim formatima peciva. Cruffin je stariji od cronuta, 1993. ga je brendirala američka kompanija PF Brands, a kasnije kanadska Wholesome Bakery. Oni, međutim, nisu kreirali cruffin, te se zasluge pripisuju slastičarki Kate Reid iz kroasantareije Lune u Melbourneu. Najviše je za cruffin napravio slastičar Ry Stephen iz kultnog Mr. Holmes Bakehousea u San Franciscu i suvlasnik te pekarnice Aaron Caddel (nedavno smo pisali o nevjerojatnoj Stephenovoj novoj pekarnici u New Yorku). Oni su cruffin učinili popularnim među foodiejima i 2014. ga praktički ponovno lansirali u  Americi. Iako je puno stariji od cronuta, koji je slavni Dominique Ansel u svojoj njujorškoj slastičarnici patentirao 2013. godine, cruffin je postao masovno popularan tek na valu cronut histerije.

https://www.instagram.com/p/BfLTz3LAD10/?taken-by=korica.hr

Fami koju je Stephen stvorio oko cruffina nije odmoglo ni što su lopovi 2015. provalili u Mr. Holmes Bakehouse i ukrali recept za cruffin zajedno s još 230 njegovih recepata i nešto opreme. Korica će cruffine prodavati u nekoliko varijanti. Prva tura s kremom od vanilije, kremom od čokolade i matcha kremom, planula je u kratkom vremenu. Za idući tjedan najavili su nove opcije.

https://www.instagram.com/p/BfP4p6QAzjG/?taken-by=korica.hr

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.