Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Kuća Pol Roger pronašla je svoje davno izgubljene boce šampanjca iz 19. stoljeća

pol-roger-pronadjene-boce

Jedna od najvažnijih francuskih šampanjskih kuća Pol Roger, pronašla je pravo blago pod ruševinama starog podruma koji se urušio početkom 20. stoljeća i zatrpao više od milijun boca šampanjca. Među 20 dosad iskopanih boca su i šampanjci iz razdoblja 1887. do 1898. Prema prvim informacijama iz Pol Rogera, boce su “netaknute”. Otkrili su ih Pol Rogerov chef de cave Dominic Petit i Damien Cambres, koji će nakon Petita nakon 19 godina u travnju naslijediti na toj poziciji, piše Decanter.

Prije više od 100 godina, 23. veljače 1900. Pol Roger je doživio katastrofalnu štetu. Nakon dugog razdoblja ekstremnog vremena koje su obilježile biblijske kiše i vlaga, dijelovi zida njihova glavnog podruma u Epernayu su se urušili, uništili okolne zgrade i zatrpali 1,5 milijuna boca vina, skupa s 500 bačvi.  Urušavanje je bilo toliko duboko, gotovo četiri metra, da je ruševine prekrila zemlja i sravnila bivši podrum s tlom. Na obližnjim cestama nastale su velike pukotine. Le Vigneron Champenois pisao je da je buka slična grmljavini u dva ujutro probudila Pol Rogerova sina Mauricea. “Dok su radnici stigli za nekoliko sati,  katastrofa je bila potpuna.”

Maurice i njegov brat Georges pokušali su spasiti zakopana vina kopajući tunele do ruševine. Ali kad se mjesec danas slično urušavanje ponovilo na obližnjem imanju Godart-Roger, odustali su i oprostili se s izgubljenim šampanjcem. Iskopavanja su počela sredinom siječnja, kad je šampanjerija na mjestu urušenog podruma odlučila graditi novo postrojenje za pakiranje. Radnici su iskopavajući temelje naišli na podzemnu komoru punu razbijenog stakla, u kojoj je bila jedna netaknuta boca šampanjca. Daljnjim iskopavanjem otkrili su još 19 boca, neoštećenih u katastrofi iz 1900. “Vina su bistra, količina u boci je ispravna a čepovi su čvrsti,” objavili su iz Pol Rogera, “Ovi šampanjci su još na talogu, pa će prije kušanja morati proći remuage i degoržaciju.” Iako se u ovom trenutku ne može utvrditi precizna starost boca, Pol Roger procjenjuje da je riječ o kraju 19. stoljeća. Zbog velikih kiša daljnje iskopavanje je zasad zaustavljeno.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.