Kult plave kamenice - logotip
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Znanstvenici tvrde da se samo pet namirnica zaista može zvati superfood. Evo kojih

bademi

Teško je ozbiljno shvaćati tvrdnje o hrani koje se mijenjaju brže nego odjeća u izlozima. Svake godine jedna se namirnica proglašava “čudotvornom” pa počinje njezina nesmiljena komercijalna eksploatacija. Ili se okus i tekstura neke namirnice proglašava najpoželjnijim, pa se ona više ne može izbjeći na restoranskim jelovnicima. Uvijek je, naravno, riječ o superhrani, superfoodu, namirnicama s izuzetnim nutricionističkim svojstvima i navodnim iznimnim utjecajem na zdravlje organizma.

Prema onome što se dosad zna na temelju znanstvenih istraživanja, superfood tržište ne bi trebalo ni postojati, jer bi se svodilo na svega nekoliko namirnica. S druge strane, istraživanja su pokazala da neke namirnice zaista jesu fenomenalna hrana, što znači da superfood ipak nije samo marketinška kovanica. Najveća takva studija započeta je 2015. BBC je nedavno prenio detalje. Autori studije krenuli su od jednostavnog pitanja: postoji li idealna hrana koja sadrži sve hranjive tvari koje naš organizam treba, a da ih ne moramo jesti u količinama iznad onih koje se preporučuju za dnevnu konzumaciju. Recimo, šaka badema ili velika žlica sjemenki, zdjelica nekih plodova i sl.  Odgovor je jasan – takva namirnica ne postoji. Ali postoje namirnice koje sirove, i u određenim kombinacijama s drugim super-namirnicama, mogu u malim količinama zadovoljiti sve naše potrebe za hranjivim tvarima.

Nakon analize više od 1000 namirnica, znanstvenici su identificirali 100 najhranjivijih i bodovali ih. Veći broj bodova dodijeljen namirnici znači da ona ima veći potencijal zadovoljavanja potreba organizma za hranom. Od sto nutricionistički najvrjednijih namirnica istaknutih u studiji, znanstvenici su za samo pet uvjereni da mogu zaista nositi ime superfood. Evo o kojim je namirnicama riječ.

100. Batat – 49 bodova

99. Smokve – 49 bodova

98. Đumbir – 49 bodova

97. Buća – 50 bodova

96. Korijen čička – 50 bodova

95. Prokulice – 50 bodova

94. Brokula – 50 bodova

93. Karfiol – 50 bodova

92. Vodeni kesten – 50 bodova

91. Žuta dinja – 50 bodova

90. Suhe šljive – 50 bodova

89. Hobotnica – 50 bodova

88. Mrkva – 51 bod

87. Zimska tikva – 51 bod

86. Jalapeño – 51 bod

85. Rabarbara – 51 bod

84. Nar – 51 bod

83. Crveni ribiz – 51 bod

82. Naranče – 51 bod

81. Šaran – 51 bod

80 Hokkaido tikva – 51 bod

79. Kumkvat – 52 boda

78. Pompano (riba)  – 52 boda

77. Losos – 52 boda

76. Višnje – 53 boda

75. Pastrva – 53 boda

74. Grgeč – 53 boda

73. Mahune – 54 boda

72. Crvena salata – 54 boda

71. Poriluk – 54 boda

70. Kajenski papar – 54 boda

69. Kivi – 54 boda

68. Žuti kivi – 54 boda

67. Grejp – 54 boda

66. Skuša – 54 boda

65. Pacifički losos (Oncorhynchus nerka) – 54 boda

64. Rikula – 55 bodova

63. Vlasac – 55 bodova

62. Crvena paprika – 55 bodova

61. Rajčica – 56 bodova

60. Zelena rajčica – 56 bodova

59. Zelena salata – 56 bodova

58. Taro – 56 bodova

57. Bob – 56 bodova

56. Jegulja – 56 bodova

55. Plavoperajna tuna – 56 bodova

54. Pacifički losos (Oncorhynchus kisutch) 56 bodova

53. Tikvice – 57 bodova

52. Bijeli grah – 57 bodova

51. Plantain – 57 bodova

50. Grašak šećerac – 58 bodova

49. Grah vigna (crnookaš) -58 bodova

48. Salata puterica – 58 bodova

47. Trešnje – 58 bodova

46. Orasi – 58 bodova

45. Špinat – 59 bodova

44. Peršin – 59 bodova

43. Haringa – 59 bodova

42. Brancin – 59 bodova

41. Kineski kupus – 60 bodova

40. Kres – 60 bodova

39. Marelice – 60 bodova

38. Riblja ikra – 60 bodova

37. Jesetra i morski pas – 60 bodova

36. Korijander – 61 bod

35. Salata kristalka – 61 bod

34. Gorušica, list – Brassica juncea

33. Atlantski bakalar – 61 bod

32. Oslić – 61 bod

31. Kelj– 62 boda

30. Cime di rapa – 62 boda

29. Čili papričica – 62 boda

28. Brbavice – 62 boda

27. Ćimule – 63 boda

26. Bosiljak – 63 boda

25. Čili prah – 63 boda

24. Smrznuti špinat – 64 boda

23. Neven, list – 64 boda

22. Ružičasti grejp – 64 boda

21. Jakovske kapice – 64 boda

20. Pacifički bakalar – 64 boda

19. Crveni kupus – 65 bodova

18. Mladi luk – 65 bodova

17. Aljaški bakalar – 65 bodova

16. Štuka – 65 bodova

15. Grašak – 67 bodova

14. Mandarine – 67 bodova

13. Potočarka – 68 bodova

12. Celer, sušeni – 68 bodova

11. Peršin, sušeni – 69 bodova

10. Snapper (riba) – 69 bodova

9. Cikla, list – 70 bodova

8. Svinjska mast – 73 boda

7. Blitva – 78 bodova

6. Bućine sjemenke – 84 boda

5. Chia sjemenke – 85 bodova

Sveprisutne su u kruhovima, pudinzima, proizvodima za tržište tzv. zdrave hrane i kao marketinški dodatak lošim industrijskim dijetalnim proizvodima. Chia sjemenke, ili salvia hispanica, izvorno su dio centralnoameričke kulture, Meksika i Gvatemale. Pune su vlakana, proteina, antioksidansa, vitamina i minerala, posebno fosfora, kalcija i magnezija, i boga su izvor Omega3 masnih kiselina. Ako ne volite losos i ne želite piti riblje ulje, chia će ih dostojno zamijeniti. Chia sjemenke dobile su 85 bodova. Namočite ih u vodi i dodajte u što god želite

4. Ribe plosnatice – 88 bodova

List, iverak, romb… ribe plosnatice dobile su visoku ocjenu zbog sigurnosti, jer sadrže vrlo male količine žive. Iako su nemasne, njihova se visoka hranjivost temelji na velikim količinama proteina, vitamina B1 i fosfora. Delikatna a moćna hrana, plosnatice su omiljene među chefovima.

3. Bodečnjak – 89 bodova

Pacifički li oceanski bodečnjak srednje je velika riba crvene boje koja se prodaje i u Hrvatskoj (u lošim restoranima katkad vam je pokušaju prodati kao škarpinu).  Ova riba svoj zavidan nutricionistički status nosi zbog kombinacije vrlo male količine kalorija i goleme količine proteina – 72 kalorije i 15 grama proteina na 100 grama. U ovu visoku kategoriju spadaju samo bodečnjaci koji imaju manje od 3 kilograma. 

2. Cherimoya – 96 bodova

Ovaj plod s visokih 96 bodova bere se u Ekvadoru, Kolumbiji i Boliviji. Poznat je kao moćan izvor vitamina A, C, B1, B2 i kalija. Okusom podsjeća na mango, bananu i ananas, ima finu kremastu teksturu. Dovoljno je cherimoyu prerezati napola i izvaditi meso. Jede se sve.

1. Bademi – 97 bodova

Badem je kralj svakog savjesnog režima prehrane. Kapsulirana nutricionistička snaga. Badem je antiupalna namirnica, prebogat, zdravim masnim kiselinama, proteinima i vitaminom E. Široko dostupan, iako u Hrvatskoj nije lako pronaći onaj vrhunske kvalitete, ukusan i versatilan u kuhanju, slastičarstvu i pripravcima, badem je zaista superfood u pravom smislu riječi.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.