Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

PLUM Prelijepi kineski YouTube kanal o tradicionalnoj kineskoj kuhinji koji nećete moći prestati gledati

plum

Teško je reći što je na ovom kanalu ljepše, to kako hrana izgleda, s koliko gracioznosti i vještine kuharica priprema tu hranu ili zvukovi prirode i opuštajuća glazba. PLUM je kineski YouTube kanal posvećen kineskoj tradiciji, posebno tradiciji  kineske kuhinje. Vizualno i idejno vrlo konzervativan, PLUM svejedno nudi inteligentan i jako lijep pogled u filozofiju kineske kuhinje. U jednom videu se tako korak po korak prikazuje priprema kimchija iz Yanbiana, autonomne korejske prefekture na sjeveroistoku Kine, u nekoliko drugih videa priprema jela od različitih sezonskih šumskih gljiva, u trećem noodlesi s govedinom, imaju nekoliko varijacija juhe od peraje morskog psa iz Fujiana koja se zove Buda skače preko zida ili Budino iskušenje.  Svako jelo kontekstualizirano je u svojoj sezoni i lokalnoj kulturi.

KIMCHI IZ YANBIANA

U videu o kimchiju, kuharica (koja se pojavljuje u svim epizodama) odlazi na polje puno prekrasnog, mladog hrskavog kupusa i repe. Ritam pokreta kojima vješto bere kupus, njezina vještina s nožem, atmosfera ranog zimskog jutra u kineskom gorskom selu, boje prirode, zvukovi vode…sve u videu  je posveta ljepoti i kulturi kineskog kuhanja. Ali i podsjećanje na zaboravljeni svijet u kojemu su ljudi inutitivno razumjeli hranu, poštovali prirodu, ništa se nije bacalo i sve je bilo ekološki održivo. Trebate li danas malo ljepote ili ideala, kliknite na PLUM i uživajte.

JUHA BUDINO ISKUŠENJE IZ FUJIANA

Jedan od neobičnijih kineskih recepata, Budino iskušenje nastalo je u 17. stoljeću kao dio morske kuhinje Fujiana. Pripisuje se slavnom chefu Zheng Chunfi, privatno mkuhau visokog lokalnog dužnosnika u vrijeme dinastije Qing. Jelo se smatra jednom od kineskih delikatesa. Ime je dobilo zbog kompleksnosti i raskoši okusa i sastojaka, za koje se govorilo da su dovoljno izazovni da budističke svećenike vegane navedu da jedu meso. Juha se priprema dva puna dana, tipični recept zahtijeva prepeličja jaja, mladice bambusa, jakovske kapice, morski krastavac, abalone, peraju morskog psa, piletinu, slaninu iz Jinhue, svinjske tetive, ginseng, gljive, sušene jesetrine mjehure i taro. Neki recepti zahtijevaju i do 12 kondimenata. Juha se danas više uglavnom ne priprema, jer su morskih pasa zbog pretjeranog izlova u kineskim morima ima vrlo malo.

CEREMONIJALNA LABA JUHA

Laba conLaba se jede osmoga dana dvanaestog mjeseca kineskog kalendara. Laba se stoljećima pripremala kao posebno jelo, prinosila se kao dar bogovima i predmet je mnogih legendi, teško je reći je li točnije da se ova juha jede u čast dana Budinog prosvjetljenja koji je pod utjecajem budizma vezan uz praznik Laba, ili u čast patriotskog genera Yue Fei iz dinastije Song. Najranije Labe kuhale su se od crvenog graha a s godinama je su razvijene mnoge verzije. Gusta želatinozna juha danas se priprema od raznih vrsta riže, mahunarki, kikirikija, dušenog voća i lotusovih sjemenki. Ovisno o regiji, može sadržavati i tofu, krumpire, meso ili povrće.

SEČUANSKA LJEPLJIVA RIŽA SA SVINJSKIM REBRIMA U LOTUSU

Ovo moćno sečuansko jelo koncentrira okuse kuhanjem na pari u lotusovom lišću. Riža se kuha u mesnim sokovima i okusi se savršeno zaokružuju. Zbog specifičnog okusa i teksture riže, ovo je jelo zvijezda na meniju svakog ozbiljnog kineskog restorana.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.