Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

13 BARSKIH PITANJA ZA MARIJANA MAKSANA (DEŽMAN) Najviše volim piti whisky

marijan-maksan-dezman

Marijan Maksan je mladi barmen koji već godinama drži visok nivo ponude koktela u Dežmanovom prolazu u Zagrebu. Prvo u Dežman baru, a onda i u njegovom mlađem bratu Dežman Mini baru u kojem je glavni barmen i autor koncepta od njegova početka. Maksanov najnoviji projekt Zagreb Cocktail Story, krajem mjeseca u Zagreb dovodi prvi veliki masterclass na kojem će jedan od najpoznatijih svjetskih barmena, Simone Caporale, prenijeti svoja znanja i iskustva lokalnim barmenima.

Caporale je najpoznatiji po svom radu u londonskom Artesian baru, gdje je s Alexom Kratenom godinama osvajao prvo mjesto u prestižnom izboru World’s 50 Best Bars. Nakon što su napustili Artesian, Simone i Alex rade na brojnim komercijalnim projektima, ali se bave i edukacijom kroz P(our) simpozije koje organiziraju s drugim velikanima barske scene poput Jima Meehana iz njujorškog PDTa i Ryana Chetiyawardane iz londoskog Lyan carstva. Marijanu smo ususret Zagreb Cocktail Storyu postavili nekoliko pitanja o njegovim počecima, karijeri i osobnim koktel preferencama u formatu kroz koji ćemo u budućnosti predstavljati i druge domaće i strane barmene.

S koliko si godina prvi put stao za bar?

Sa 14 ili 15 godina. Moj izbor srednje ugostiteljske škole u Puli, smjer konobar, omogućio mi je da već u prvom razredu dođem na praksu u bar.

Što je presudilo u odluci o bavljenju barmenskim poslom?

Najveći uzor u to doba mi je bio moj stric Drago Sikirić iz Zadra, legendarni hrvatski barmen zbog kojega sam i ja krenuo tim putem.

Da nisi barmen bio bi…

Definitivno trgovac. Čak je i nebitno koji je predmet trgovine, ali sigurno bih nešto kupovao i prodavao 🙂

Najveći uzor iz industrije vam je…

Definitivno Dale DeGroff. Čovjek koji, po meni, ima najviše stila u kreaciji i prezentaciji, ali i sjajno artikulira ideje i s pravom nosi nadimak King of Cocktails. On je ujedno i jedan od najzaslužnijih aktera ove renesanse koktel industrije u Americi, ali i ostatku svijeta.

Koji je prvi koktel koji si ikad probao?

Kad sam imao 17 godina, kolega u baru gdje sam bio na praksi radio je Martini Dry za jednog gosta i inzistirao da ga i ja probam. Moram priznati da je to bilo doista grozno iskustvo za moje tada mlado i neškolovano nepce 🙂

Koji klasik najviše voliš pripremati?

Talijanski klasik – Negroni. Najradije ga pripremam s Drapo vermutom, Bombayem ili nekim drugim London dry ginom i naravno Camparijem.

A koji piti?

Aroma i gorčine su mi uvijek ispred količine alkohola u piću za stvarno uživanje u trenutku pa nikad neću odbiti dobar Americano. Idealan bi bio s Drapo vermutom, Camparijem, malo bittera od grejpa, sodom i koricom limuna.

Koji ti je najdraži koktel koji si kreirao?

Midnight sun mi je jedna od jednostavnijih, ali jako dragih kreacija. Sastoji se od Woodford burbona, Drapo Amara, Alexandro Pedro Ximénez sherryja i bittera od čokolade.

Omiljeni destilat?

Od svih pojedinačnih destilata, najradije pijem whisky. Ako mogu birati posegnut ću za Balveniem, ali može i bilo koji drugi scotch.

Omiljeni bar?

Od početaka rada po barovima sam prošao dosta hotelskih (manje više svi hoteli Arena Turista) i nekako su mi oni uvijek na prvom mjestu, a definitivno najbolji u kojem sam bio je American Bar hotela Savoy u Londonu. Osim fenomenalnih pića, to je mjesto koje će vas ugostiti na najvišoj mogućoj razini – od dočeka na ulazu i preuzimanja kaputa, pa do pozdrava pri izlasku osjećat ćete se kao najvažniji i najbolji gost na svijetu.

Omiljena anegdota s bara?

Ima ih dosta koje možda i nisu baš primjerene za prepričavanje u javnosti, ali ono što se često događa za šankom u Dežman Mini baru je da gosti koji po prvi put piju koktele žele znati sve o kreiranju istih, pa nerijetko imaju i želju okušati se u kreiranju svog pića. Tako dosta često, ako to količina posla dozvoljava imam mini tečajeve miješanja koktela jedan na jedan 🙂

Savjet za mlade barmene?

Edukacija, edukacija i još edukacije. Probajte, analizirajte i učite što više možete.

Što posjetitelji mogu očekivati od ovog prvog masterclassa koji organiziraš?

Na naš prvi masterclass dolazi čovjek koji je od ničega stvorio brand i kojega sam odabrao zato što je izvrstan predavač, ali i zato što će u tih 4 sata stvano prenjeti mnoštvo značajnih i vrijednih informacija. SImone je jako zabavan lik, ali ispod zabavne vanjštine krije se pravo bogatstvo znanja i iskustva. Očekujte puno i spremite se za puno zapisivanja sjajnih informacija 🙂

 

 

Vedran Gulin je barmen i osnivač Cocktail Weeka Zagreb te autor koncepta i vlasnik vinskih barova Vino&Ino

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.