Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Da li biste jeli sladoled od češnjaka? Ovaj kalifornijski hit možete napraviti i sami (RECEPT)

sladoled-cesnjak

Gilroy je vjerojatno je mjesto gdje najviše na svijetu vole češnjak (ako isključimo, recimo, sve hrvatske gradove i poneki azijski). Ovaj grad na sjeveru Kalifornije samoprozvani je glavni svjetski grad češnjaka, njihov godišnji sajam češnjaka Gilroy Garlic Festival (ove godine održava se 27-29 srpnja) lokalna je turistička atrakcija, a lokalni se proizvođači i ugostitelji natječu tko će napraviti bolji proizvod od češnjaka. Trgovine i gostionice pune su ljutih umaka od češnjaka, čipseva od češnjaka, kuhanih i pečenih kukuruza s maslacem sa češnjakom i suvenira koji veličaju tu obožavanu lukovicu. Najveća atrakcija, i najveći ponos Gilroya, je njihov čuveni sladoled od češnjaka. I strastveni ljubitelji sladoleda podijeljeni su oko ovoga. Neki ni u mislima ne žele spojiti pojmove sladoleda i češnjaka, dok su drugi spremni raspravljati o načinima na koje se češnjak tretira u sladoledu. Baza ovog specijaliteta je krema za sladoled od vanilije koja se aromatizira češnjakom.

https://www.instagram.com/p/BZ-FcrIFX0k/?tagged=garlicicecream

Ovisno o sladoledaru, u Gilroyu se, pišu blogeri koji su testirali stvar, mogu pronaći razne verzije, od uglavnom loše ocijenjenih sladoleda s jakim mirisom sirovog češnjaka koji se prodaju kao stuntovi i namjerno bizarna hrana, do navodno fenomenalnih sladoleda, tek malo aromatiziranim slatkim pečenim češnjakom koji im daje cvjetne i herbalne arome i malo slanosti. Evo kako je jedan bloger opisao gilrojski sladoled od češnjaka. “Prvo se osjeti okus običnog sladoleda od vanilije, a onda se od dna nepca okus češnjaka počne širiti, dok se sladoled topi u ustima.” Portal Saveur piše je o finijim verzijama od dugo pečenog češnjaka koje posebno dobro funkcioniraju s masnijim, bogatijim kremastim sladoledima. Najveći problem ovih sladoleda je aftertaste, koji svi kritičari smatraju neugodnim. Za ljude koji ne vode sladolede od vanilije, rade se sladoledi od češnjaka i čokolade, prženih badema, pistacija ili pralina.
Želite li se upustiti u ovu avanturu, donosimo Saveurov recept za sladoled od pečenog češnjaka

Sladoled od češnjaka

  • Sastojci
    1 glavica češnjaka
    1 žlica ekstradjevičanskog maslinovog ulja
    3/4 šalice šećera
    1/4 žličice soli
    6 žumanjaka
    2 šalice punomasnog mlijeka
    1 šalica punomasnog vrhnja
    1 žličica ekstrakta vanilije

Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Cijelu glavicu češnjaka prerežite popola po širini i stavite na dvostruki sloj aluminijske folije. Polijte s malo ulja i dvije žlice vode. Čvrsto zamotajte u foliju. Pecite češnjak dok ne postane vrlo mekan, trebat će vam oko sat i pol. Pečeni češnjak pustite da se malo ohladi. Istisnite režanj po režanj u blender, dobit ćete kremu od pečenog češnjaka. Zaklopite blender.

U plitkom loncu za umake miješajte šećer, sol i žumanjke dok ne postanu svijetložuti, trebat će vam dvije minute. Umiješajte mlijeko i vrhnje, pa kuhajte miješajući na srednje jakoj vatri, dok se tekućina ne zgusne i počne ostajati na poleđini žlice. Trebat ćete kuhati žumanjke oko 10 minuta. Procijedite kremu u zdjelu kroz gusto cjedilo. Šalicu kreme stavite u blender s češnjakom, dodajte ekstrakt vanilije. Sameljite da dobijete glatku masu, pa dodajte ostatak kreme. Prekrijte kremu s češnjakom plastičnom folijom i nježno pritisnite da uklonite zrak. Dobro ohladite u hladnjaku. Kremu stavite u stroj za sladoled i napravite sladoled. Gotovi sladoled od češnjaka prelijte u kontejner i dobro zaklopite. Stavite u zamrzivač da se slegne, oko 4 sata.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.