Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Stigao je Sunion, luk od kojega nećete plakati

sunion-luk

Amerikanci su predstavili Sunion, novu sortu luka koji je izaziva iritaciju očiju. Luk zbog kojega nećete plakati rezultat je trideset godina istraživanja. Sunionov tvorac i uzgajivač Rick Watson tvrdi da ovaj blagi luk nije genetski modificiran, već je nastao selekcijom i križanjem postojećih sorti luka. Sunion je zapravo luk uobičajenih svojstava žutog luka, koji stajanjem gubi na oštrini i postaje slađi. Većina sorti luka stajanjem postaje žešća i izaziva više suza.

Ekipa portala Food & Wine testirala je Sunion. Njihova kuharica tvrdi da je posebno osjetljiva na luk i uvijek ima problema s očima kad ga reže. Nakon što je narezala ozbiljnu količinu Suniona, izvijestila je da nije osjetila ni najmanju iritaciju. Pokušala je čak i približiti nos hrpi narezanog luka u udahnuti, i tvrdi da joj se ni tada nije dogodilo ništa. Prženi Sunion je navodno slađi i blaži od sorti luka koje inače koristimo, ali razlika u okusu je puno manja od razlike u žestini.
Sunion se trenutno uzgaja u Idahu, Nevadi i Washingonu i prodaje u nekoliko trgovina u Americi. Bayer, tvrtka koja financira Sunion, planira širenje proizvodnje i prodaje u Veliku Britaniju, a onda možda i dalje u Europu. .

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Stigao je Sunion, luk od kojega nećete plakati

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min