Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ANNO DOMINI 2015. Novi teran braće Benvenuti potvrdio je da pripada vrlo maloj grupi velikih hrvatskih crnih vina

benvenuti-teran-anno-domini

Negdje u ljeto 2012. godine Željko Žutelija donio je u uredništvo Akademije, kratkotrajnog ali dobrog magazina za vino i hranu, sanduk Terana Benvenuti iz 2009. godine. Kušanje, a kasnije i redovito ispijanje tog vrlo solidno vina promijenilo je naš pogled na teran. Do tad smo, naime, mislili da je Coronicin Gran Teran jedini vrhunski teran koji uopće postoji, dok su svi drugi terani više ili manje zabavna ali nipošto supstancijalna vina, koja zapravo optimalno funkcioniraju u kupažama.

Braća Benvenuti u idućim su dobrim berbama autoritativno demonstrirali da su kadri napraviti najbolji mogući teran, pa su 2012. i 2013. zaradili niz iznimno visokih međunarodnih ocjena, što je sve okrunjeno platinastom medaljom na Decanterovim Svjetskim nagradama. Teranom iz 2015. kojeg smo upravo probali, Benvenutiji su produžili niz izvrsnih crnih vina koja mijenjaju definiciju terana.

Teran iz 2015. prvi put nosi oznaku Anno Domini, koja je dosad bila rezervirana za njihovu prestižnu, također šampionsku malvaziju. Radi se, dakle, o preciznijem brendiranju Benvenutijevih prestižnih vina.

Prinosi za teran Anno Domini bili su ekstremno niski i za burgundske kriterije (20 hektolitara po hektaru), a groždje se bralo sredinom listopada. Rezultat je neobičan i impresivan. Neobičan utoliko što je ovo prvi teran koji smo ikad probali, koji nas mirisom suhih ruža i ljubičica podsjeća na barolo i barbaresco. Impresivan zato što su gospoda Benvenuti uspjeli napraviti skoro perfektno elegantan teran, čemu je pridonijela i kontrola kiseline (samo 5,6 grama).

Kad kažemo skoro perfektno, mislimo na stanovitu šupljinu na srednjem nepcu, koja se ne bi smjela pojavljivati kod velikih vina. Nadajmo se da će se popuniti odležavanjem i zaokruživanjem. Sve drugo,od bouqueta gdje tamno voće na čelu s višnjama nadopunjuje cvjetne elemente, preko suzdržanog dubokog voćno mineralno začinskog okusa do zamalo baršunaste teksture i jako dugog finiša; sve drugo čini prvi crni Anno Domini zaista velikim, klasičnim vinom, ne samo po hrvatskim kriterijima.

Gastropreporuka Riječ je o jednom od rijetkih istarskih crnih vina koja zaista idu uz tartufe. Steakovi, janjetina i tuna se podrazumijevaju.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.