Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

7 ultimativnih koktela za triježnjenje

Samo nas sati dijele od kraja burne 2017. i dočeka Nove godine. Budući da je vrlo izvjesno da ćemo se sutra probuditi u ne baš idealnom stanju, donosimo sedam najklasičnijih koktela za triježnjenje. Kokteli za triježnjenje su žanr za sebe, takozvani Hair of The Dog. Svaki od ovih koktela zaslužio je svoj status lijeka protiv mamurluka, zbog djelovanja sastojaka i osvježavajućeg, energizirajućeg učinka koji ti sastojci imaju kad se dobro balansiraju. Uživajte u novogodišnjoj noći, jer za dan poslije uvijek ima lijeka. Živjeli!

Bloody Mary

Kraljica otrežnjujućih koktela. Bloody Mary može se piti doslovno uvijek, od ranoga jutra do kasne večeri, a posebno nakon težih noći kada trebate hranu, terapiju i osvježenje u jednom.

Kako pomaže Sok od rajčice pun je kalija koji je nužan za povratak tijela u ravnotežu, a Worcestershire i Tabasco dat će poželjan udar vašem sistemu da se ponovno pokrene. Prednost ovog koktela je što funkcionira kao lijek za mamurnost i doručak u jednom, tako da možete popiti i dva, samo ne zaboravite istoga dana popiti i dosta vode. 

 Sastojci

  • 6 cl votke
  • 2 cl soka od rajčice
  • oko 0,7 cl svježeg limunova soka
  • 3 dasha Worcestershirea
  • 2 dasha Tabasca
  • 1/4 žličice ribanog hrena
  • 2 dasha bittera od celera ili 2-3 dasha soli od celera
  • sol i papar
  • kriška limuna, stabljika celera za dekoraciju

Votka i sok od rajčice su prazno platno. Stavite ih u veliku čašu, pa dodajte preostale začine prema ukusu. Napunite čašu ledom i promiješajte. Ukrasite kriškom limuna i celerom, možete dodati pola čilija ili kiselog feferona

Bloody Batra

Ovaj koktel funkcionira kao Bloody Mary, samo s limetom i posebnim začinima

Sastojci

  • 150 ml soka od rajčice
    10 ml mljevenih sjemenki gorušice
    1 zeleni čili, prerezan po duljini
    10 ml svježeg soka limete, i još malo za rub čaše
    50 ml votke (idealno Grey Goose)
    ¼ žličice sitne morske soli i mljevenog crnog papara
    1 stabljika celera 

U shake stavite sok od rajčice, sjeme gorušice, pola čilija i led. Šejkajte. Dodajte limetu i votku, ponovno šejkajte. Čaše umočite u sok od limete, pa u mješavinu soli i papra. Napunite čaše koktelom, poslužite sa stabljikom celera i drugom polovicom čilija. 

Fernet con Coca

Argentinci

Ovaj koktel je argentinski izum, neka vrsta odgovora na američki Jack and Coke. Fernet se u Argentini, kao i u Italiji (Talijani su ga donijeli u Argentinu) smatra najjačim tonikom za triježnjenje i lijekom za mnoge sitne probleme.

Kako pomaže Fernet je praktički ljekoviti biljni tonik, amaro koji se radi na bazi vinskih destilata, s ljekovitim biljem, korijenjem i začinima. Recepti variraju, a među obaveznim sastojcima su mirta, rabarbara, kamilica, kardamom, aloe vera i nadasve šafran. Fernet će vam razbistriti glavu i prije svega smiriti želudac, a Cola pomaže kiselinom koja oživljava, ozbiljnom dozom kofeina sa šećerom koji pokreću sistem i, naravno, mjehurićima.

Sastojci

  • 6 cl Fernet Branca
  • 2-3 dl Coca Cole
  • led

U veliku smrznutu čašu stavite led, ulijte Fernet, pa polako dodajte Colu, kušajući usput kako biste pronašli najbolji omjer.  Kad dobijete okus koji vam se sviđa, prestanite dodavati Colu i nastavite uživati u koktelu

Bourbon Stout Flip

Jay Smith, Reverend JW Simpson, London

Bourbon i crno pivo (neki u ovaj koktel dodaju i dark rum) ne zvuče baš kao kombinacija koja bi vas trebala izliječiti od viška alkohola, ali ovaj teški koktel je moćan razbijač alkoholne magle.

Kako pomaže Ovaj koktel je pun proteina, vitamina B i ljekovitih fermentacijskih spojeva. Uloga kave je očigledna, a ključan sastojak je bjelanjak koji sve zaokružuje i stvara skoro teksturu milkshakea pa je ovaj koktel praktički comfort food. Koristite crna piva s više kiseline i manje alkohola ili naprosto Guinness

Sastojci

  • 30ml bourbona
    40ml crnog piva
  • 1 cijelo jaje
    10ml običnog 
    ribani muškatni oraščić

U shakeru bez leda šejkajte crno pivo, bourbon, sirup i jaje. Zatim dodajte led i ponovno šejkajte. Procijedite u čašu i dodajte par kocki leda, pospite ribanim muškatnim oraščićem. O korištenju sirovih jaja u koktelima više pročitajte OVDJE.

Silver Fizz

David Wondrich

Silver Fizz je vjerojatno jedino piće koje ljubitelj gina može vidjeti nakon burne novogodišnje noći. Čista svježina s mjehurićima i bjelanjkom. Detoks.

Kako pomaže Ljudi se trijezne fizzom od 1895. dakle puno prije nego što su izmišljene šumeće tablete, piše sjajni David Wondrich, najpoznatiji povjesničar pića, u komentaru svog recepta u Esquireu. Bjelanjak koji u ovom koktelu osigurat će proteine koje uz kalij i magnezij najviše trebate za liječenje mamurluka, a ostali sastojci dat će vam toliko željeni osjećaj svježine i strukture koja smiruje i sugerira da se sve vraća u normalu.

Sastojci

  • 6 cl gina, London dry stil
  • 3 cl svježeg limunova soka
  • 1 žličica šećera u prahu
  • 1 bjelanjak
  • soda ili mineralna

Ohladite shaker. U shaker stavite drobljeni led i sve sastojke, pa energično šejkajte. Procijedite u Collins čašu i prelijte hladnom sodom ili mineralnom vodom. Poslužite sa žličicom za miješanje.

Hair of the Dog

Difford’s Guide

Hair of The Dog na engleskom znači napitak koji liječi mamurluk. Izraz potječe iz srednjovjekovnog vjerovanja, prema kojemu se čovjek kojega je ugrizao bijesan pas mogao izliječiti od bjesnoće ako popije napitak u kojemu je dlaka bijesnog psa. Za što mi imamo puno konciznije vjerovanje, klin se klinom izbija. Ovaj koktel smatra se tradicionalnim pićem za triježnjenje, baš kao i Bloody Mary.

Kako pomaže Kao i mlijeko s medom kad ste bolesni. Ljekovi sastojci i prirodni šećeri u medu, s mliječnom masnoćom i proteinima vraćaju snagu, a u ovom koktelu adut je i centrirajući, uzmeljujući učinak Scotch whiskyja.

Sastojci

  • 3 žlice tekućeg meda
  • 2 shota Scotch whiskyja (najbolje odležanog 12 godina)
  • 1 shot Half-and-Halfa (vrhnje s 12 posto masnoće i mlijeko u jednakim omjerima)
  • 1 shot mlijeka

U shakeru pomiješajte med i whisky, miješajte dok se med skroz ne otopi. Dodajte ostale sastojke i led. Šejkajte, procijedite u hladnu čašu za martini. Pospite ribanim muškatnim oraščićem. 

Mimosa

Međunarodno udruženje barmena

Još jedan klasik (poznat i kao Buck’s Fizz) koji ne treba čuvati samo za teška jutra. Mimosa je kao i Bloody Mary klasični brunch koktel. Mimosa evocira lagodan život, sunčana popodneva i ljeto, sve što vam treba dok se oporavljate od hladne i pijane novogodišnje noći.

Kako pomaže Ovaj koktel je vitaminsko piće sa šampanjcem, koji je ljekovit sam po sebi. Mjehurići se smiriti organizam, posebno želudac, a kiseline i ljekovite tvari u vinu će vas vratiti u ravnotežu.

Sastojci

  • 7,5 cl šampanjca
  • 7,5 cl svježeg narančina soka

Ulijte narančin sok u čašu za šampanjac (flute) i pažljivo dolijte šampanjac. Ukrasite tvistom od narančine kore.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.