Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

ROTTEN Stiže dosta drastičan dokumentarac o korupciji u industriji hrane (TRAILER)

Zero Point Zero, produkcijska kuća iza serija The Mind of a Chef, Parts Unknown Anthonyja Bourdaina i njegova novog dokumentarca Wasted! i još nekoliko vrlo zapaženih filmova o fenomenu hrane,  5. siječnja na Netflixu izbacuje Rotten. Riječ je o dokumentarnoj seriji o korupciji u industriji hrane. “U vijestu u kojemu se golemi lanci nabave sve više isprepliću i konsolidiraju, ova serija kreće s vašeg tanjura i slijedi trag novca do šokantnih posljedica, svjesno i nesvjesno izazvanih regulativom, inovacijama i čistom pohlepom”, pišu kritičari Shortlista

U šest epizoda kroz različite se velike slučajeve obrađuje šest najbolnijih tema. U prvoj epizodi nazvanoj “Lawyers, Guns and Honey” (Odvjetnici, oružje i med) istražuju “novi globalni biznis s medom” i “najveću istragu o prevari s hranom i kazneni progon u povijesti”, skandal poznat kao Honeygate u kojemu su dva najveća američka proizvođača ilegalno uvozila kineski med pun antibiotika i aditiva, prodajući ga kao vrhunski prirodni američki med. Zaradili su milijarde dolara, jer je američka vlada u pokušaju da spriječi masovni uvoz lošeg kineskog meda digla carine, što je povisilo cijene meda u SAD-u. Švercom jeftinog lošeg kineskog meda punog kemikalija, američki su proizvođači ostvarivali golemu razliku u cijeni a Kinezi zarađivali na medu koji ni na jednom uređenom tržištu nisu mogli prodati, stvarajući kriminalni sistem nazvan honey laundering.

U ostalim epizodama obrađuju grozne uvjete pod kojima rade poljoprivrednici, kooperanti najvećih svjetskim proizvođača piletine i jednaki sustav “masovne kriminalne eksploatacije” u ribarstvu. “Lokalna poljoprivreda nestaje dok profitne marže odlučuju koja će i kakva hrana stizati do vas”, poručuje Rotten. Autori serije upozoravaju da smo upravo mi, milijuni nedovoljno osviještenih potrošača, glavni financijeri i pomagači “divovskog čina lopovluka”. 

“Naša tijela odbacuju hranu koju jedemo, a čak ni stručnjaci zapravo ne znaju što se događa”. Dok među potrošačima polako raste svijest o etici i transparentnosti u proizvodnji i prodaji hrane i direktnom utjecaju na naše živote koje ima sadašnji masovni konzumentski sistem, dokumentarci poput Rottena trebali bi imati sve veći kulturni utjecaj. Iako nam se čini da dobro poznajemo teme kojima se serija bavi, zapravo smo gotovo potpuno nesvijesni pravih mehanizama i razmjera korupcije u industriji koja ima izravni utjecaj na naš opstanak.

Pun prevara, korupcije i smrti Rotten više zvuči kao krimi serija nego dokumentarac o hrani, ali to je uvelike samo posljedica stvarnosti, masovne korupcije koja je u masovnoj industriji hrane prisutna kao i svugdje gdje se vrti veliki novac, a  kojoj smo i u Hrvatskoj svjedočili u nizu slučajeva. 

 

ROTTEN – epizode

“Lawyers, Guns and Honey” – Prva epizoda istražuje prevare u novoj globalnoj proizvodnji i trgovini medom, kroz Honeygate, jedan od najvećih skandala u povijesti industrije hrane, u kojemu su dva najveća američka proizvođača meda švercala kineski med pun kemikalija u SAD i prodavala ga kao skupi prirodni med.

“The Peanut Problem” – U zadnjih 20 godina, sve više ljudi pati od alergija na hranu. Druga epizoda ulazi u sve veću masu znanstvenih istraživanja o ovoj promjeni i istražuje odgovornost restoranske industrije u brizi za najranjivije potrošače.

“Garlic Breath” – Lukrativni i kontroverzni trgovinski odnosi Amerike i Kine u pozadini su priče o lojalnosti, izdaji i osveti među američkim proizvođačima češnjaka. Kineski češnjak preplavljuje cijeli svijet, na hrvatskim je tržnicama teško naći kvalitetni domaći češnjaka ako nemate  točne informacije, a supermarketi su priča za sebe.

“Big Bird” – Jedan od najvažnijih prehrambenih lanaca na svijetu izgrađen je oko piletine. Konsolidacija i monopol, rast kineskog tržišta i američki lobisti za najveće su proizvođače piletine stvorili teren za eksploataciju dostojan robovlasničkih vremena, i zapravo uništio američke farmere, pretvarajući ih u jeftinu najamnu radnu snagu u opustošenim kampovima za intenzivni, često polulegalni uzgoj pilića.

“Milk Money” – Da bi povećali profit, neki proizvođači mlijeka prebacili su se na skuplje i cjenjenije organsko mlijeko, neki i na nepasterizirano mlijeko. Ali to je izazvalo širenje patogena koje sada ozbiljno ugrožava živote potrošača.

“Cod Is Dead” – Kad je američka vlada postrožila zakone o ribarstvu da bi spriječila pretjerani izlov u dijelu zemlje, vlasnici najvećih ribarskih flota iskoristili su priliku za konsolidaciju i tisuće malih ribara pretvorili u jeftinu radnu snagu, pretjerani izlov se nastavio i stvoreno je “novo tržište za masovnu kriminalnu eksploataciju”.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.

})