Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Organizirajte svoju kuhinju kao profesionalni chef. Počet ćete bolje kuhati

kuhinja-organizacija

Ako ste se pitali da li biste ikada mogli kuhati tako energično, vješto i glatko kao kuhari koje gledate na Netflixu, odgovor je – da. I za to vam ne trebaju godine školovanja. Glavni razlog zašto u profesionalnim kuhinjama sve, čini se, ispada kako treba, jest propisna organizacija. Kuhari znaju kako stvari u kuhinji trebaju biti složene da bi što efikasnije kuhali. Red u kuhinji omogućava potpunu koncentraciju na kuhanje, a to rezultira boljim jelima. Kao i sportaši i umjetnici, i kuhari na poslu ulaze u zonu, da biste izbacili stotinjak ili više perfektnih tanjura u par sati, morate uspotaviti ritam i flow. Isto važi i za kućno kuhanje, iako ono vjerojatno podrazumijeva maksimalno desetak tanjura na obiteljskim večerama ili rođendanima. Ali ako dobro organizirate posao, moći ćete se upuštati u kompleksnije pripreme i kuhati bolja jela. Na internetu smo zato skupili savjete kako organizirati kućnu kuhinju kao profesionalac, i saželi ih u ovih nekoliko osnovnih pravila. 

Pravilo br. 1 – smanjite broj koraka

Prva stvar o kojoj treba voditi računa u organizaciji kuhinje, je smanjenje broja koraka koje morate napraviti da biste skuhali jelo. Chefovi kuhinje koliko god mogu organiziraju tako da dok kuhaju hodaju što manje. Kuhinja u kojoj sve možete obaviti u dva do tri koraka je dobro postavljena kuhinja. 

Pravilo br. 2 – Razmišljajte u stanicama

Komercijalne kuhinje podijeljene su u dio za pripremu, nekoliko stanica i dio za pranje posuđa. Ako malo bolje pogledate, i vaša kuhinja iz Ikee organizirana je slično. Ima plohu za pripremu, najčešće još jednu manju plohu kraj štednjaka na koju se stavljaju vruće stvari, i odvojeni sudoper, dok se na drugoj strani nalaze hladnjak i špajza ili elementi za namirnice. Vjerojatno u blizini štednjaka u donjim elementima imate barem jednu policu za posuđe za kuhanje. Malo bolja kuhinja imat će i nešto što se može upotrijebiti kao stanica za pića ili improvizirani bar, i naravno stol (chef’s table) i ormare za posuđe i pribor.  Svaki dio kuhinje koristite upravo za ono čemu je namijenjen i držite ga urednog. To je ključno da bi za vrijeme kuhanja sve išlo glatko

3. Pravilo br. 3 – Uspostavite flow

U profesionalnim kuhinjama hrana iz komora i skladišta ide samo u dio za pripremu, i tako treba biti i u vašoj kuhinji. Gotovo svaka kućna kuhinja organizirana je oko trokuta koji čine štednjak, hladnjak  i sudoper. Ako je tako, imat ćete idealan flow. Ako radite u maloj ili drugačije organiziranoj kuhinji, morat ćete uspostaviti tijek rada prilagođen uvjetima. 

Osnovno pravilo je da  sve što vam taj tren ne treba za kuhanje, od čaša za vodu do tanjura za serviranje, držite izvan trokuta u kojem kuhate, ali blizu mjesta na kojemu ćete te stvari koristiti. Čaše bliže hladnjaku, tanjure i pribor za jelo bliže stolu. Grupirajte stvari koje trebate za ključne procese. Neka vam ploha za pripremu bude što bliže plamenu. Otpatke od pripreme stavljajte na jedno mjesto, vjerojatno će to biti jedna strana sudopera, a prljavo posuđe u drugu stranu sudopera. Tako ćete sve lakše i brže očistiti i oprati. 

Pravilo broj 3. – Opremite stanice

Kad ste odredili koja zona u kuhinji je namijenjena kojoj fazi pripreme i kuhanja, opremite te zone u skladu s njihovomfunkcijom. Držite pribor za rezanje i obradu namirnica blizu plohe za pripremu, ne treba vam nož kraj pećnice. Daske za rezanje i miksere držite blizu plohe za pripremu, tave i lonce blizu štednjaka, plehove i pribor za pečenje blizu pećnice…složite ih u elemente  tako da ih možete izvaditi za operaciju koja vam treba bez da radite dodatne korake po kuhinji. Ako vam kuhinja dopušta, odvojite elemente i ladice za sastojke za slatka i slana jela. Sve što imate mora imati svoje točno mjesto. Ako neki komad pribora nema svoje mjesto, vjerojatno će svaki put završiti negdje drugdje. Neke stvari će vam trebati na više mjesta, sol i papar, na primjer, pa ih smjestite između stanica.

Pravilo broj 4. – Pazite gdje i kako držite hranu

Hladnjaci, ladice i police s namirnicama mjesta su na kojima najlakše nastaje kaos. Da biste lako i efikasno kuhali, upravo ta mjesta moraju biti uredna kao apoteke. Plastični kontejneri su vaš najbolji saveznik. Sve što možete pakirajte u njih, još bolje u staklene s plastičnim poklopcima, i jasno označite. Neke namirnice praktično su pakirane i možete ih držati u originalnim kutijama. Pripravke čuvajte dobro zaštićene i također jasno označene. Za neke suhe stvari dobri su i stiroporski kontejneri slični onima u kakvim vam dostavljaju hranu u urede, jer su lagani i jeftini pa ih možete često mijenjati. Grupirajte stvari, neka sve tri vrste brašna budu jedna kraj druge, svi vaši domaći umaci i šalše u svojoj  grupi, ako ste pripremili kreme, sirupe ili koncentrate, grupirajte ih po logici jela za koja ćete ih koristiti.

Pravilo broj 5. -Ne treba vam baš svaka posuda i gadget na tržištu

Teško je odoljeti nagonu da nakon stojećeg miksera, multipraktika, štapnog miksera, pekača kruha i juicera ne kupite još i dehidrator i novi pretis lonac. Teško je. Ali o tome ste sigurno već razmišljali, jer je velika statistička mogućnost da pripadate milijunskoj skupini ljudi s premalim kuhinjama. Čak i ako imate prostranu kuhinju, razmislite o ovome. Da biste bili dobar kuhar, dovoljan vam je jedan zaista veliki lonac, za velike količine tjestenine ili zimnicu. Pored njega trebate još jedan srednje veliki lonac, veliku tavu od gusa, pretis lonac, lonac za umake, eventualno lonac za rižoto. Neke stvari mogu imati više uloga, primjerice dobro dizajnirane parilice koje mogu biti i cjedila. Ili plehovi od vatrostalnog stakla koji mogu biti i kontejneri za namirnice. Ili velike staklene zdjele u kojima možete miješati tijesto i poslužiti salatu. Isto važi i za uređaje. Koliko sokova i ekstrakata zaista koristite? Treba li vam najnoviji juicer s centrifugom?

Pravilo broj 6. ali možda najvažnije – čistite dok kuhate

Ne može se dogoditi da vam se otpaci gomilaju na plohama dok već prelazite s pripreme na kuhanje, nećete kuhati efikasno ako upotrijebljeni lonac ostavljate na štednjaku, ili ako vam se prljavi pribor mota oko posuda koje tek uvodite u proces. Svaku stvar koja vam više ne treba morate ukloniti, očistiti, isprati. To se posebno odnosi na ostatke namirnica i pripreme. Stalno brišite plohe, kuhinjskim papirom ili vlažnom krpom svejedno. Kad završite s kuhanje, u kuhinji mora biti minimalan nered. Tako ćete znati da ste sve izgurali do kraja kako treba. Kuhinju nakon svakog kuhanja treba temeljito očistiti, svaku plohu, štednjak, sudoper, svo posuđe treba oprati ili staviti u perilicu. Ništa nije važnije od higijene kuhinje. Pećnicu bi također trebalo očistiti nakon svake upotrebe. Znamo da je to omražena operacija, ali ako pećnicu prvo  prvo dobro zagrijete s posudom punom vode, para će otopiti većinu prljavštine, nećete morati trošiti puno kemikalija i praktički će pećnicu biti dovoljno samo prebrisati da bude čista. Ne zaboravite redovno čistiti mrežice od nape.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.