Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Bistro Pantarul značajno je napredniji od dubrovačkog turizma

Veliki smotuljak od dimljenog ugora podsjetio nas je na riblji buncek. Okej, ugor nikako nije premasna riba, ali snažan miris i okus dima u tom gustom, pomalo želatinoznom mesu izazvao je kontinentalne sezonske okusne asocijacije. A i sam je ugor svojim formom podsjećao na minijaturni buncek, Nedostajala je jedino kost. Poširani dimljeni ugor/riblji buncek najoriginalnije je jelo na fiksnom meniju Pantarula, najmodernijeg dubrovačkog bistroa, smještenog blizu Lapada, s pogledom na nogometno igralište gdje je jučer oko jedan baš počinjala neka simpatična lokalna utakmica. Pantarul je otvoren prije skoro četiri godine. Osnovali su ga food blogerica Ana-Marija Bujić sa suprugom Milanom Vasićem i Đurom Šiljugom, dvojicom veterana lokalne restoranske industrije koji su posao naučili u Nautici, Protu i Orsan Gveroviću.

Pantarul spada u žanr gastronomskih bistroa, poput Ab Ova u Zagrebu, ali bez fanatiziranosti i bogomdanog talenta jednog Filipa Horvata. No, Pantarul je u tom žanru svejedno jako dobar. Pašteta od pačje jetre efektno je rustikalno predjelo, s puno zelenih listova. Quiche od sušenih rajčica, smokava i kozjeg sira izvrstan je comfort food, dok orada u emulziji punoj limete sa julienne povrćem i dimljeni ugor koketiraju s ozbiljnim kuhanjem. Nismo, nažalost, imali snage probati čokoladni tarte s vrganjima, jer su nas predjela i glavna jela prejeli.

Pantarul je suvremeni, prijateljski bistro pun dubrovačkih obitelji s djecom, namjerno hipsterski uređen, u kojem se dobro i drukčije kuha. Parantul je zapravo moderniji od cjelokupne slike dubrovačkog turizma, koja se nije mijenjala već previše godina. Umjesto mase onih fejkanih ribljih restorana u ulici Prijeko, dubrovačkom bi turizmu koristilo bar desetak lokala koji bi se vodili Pantarulovom logikom.

Nažalost, vinska je karta dosadna i nereprezentativna za južnu Hrvatsku (nema ni jednog grka, ni vugave, dok oba pošipa ne spadaju među prvih sedam). Servis je jako profesionalan, ali pomalo diskriminativan. Neki gosti dobivaju buteljirano, a neki rinfuzno maslinovo ulje. Takve razlike nikako nisu dobre. Cijene su niže od uobičajenih dubrovačkih pa smo veliki ručak s dvije čaše pjenušca i buteljkom dubrovačke malvasije platili oko 700 kuna.

 

PANTARUL
Ulica kralja Tomislava 1, Dubrovnik

HRANA-4/5  VINA -3/5  POSLUGA -4/5  AMBIJENT 4/5
sve kreditne kartice


PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.