Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj topli souptail s Lagavulinom barmena Marina Nekića je potencijalni jesenski hit

Gledajte to s vedrije strane. Jesen nosi kraće dane, hladnoću i kiše, ali nosi i bezbroj prilika za uživanje u dobrim pićima. Festivali, Halloween, kućna okupljanja, premijere, izložbe ili jednostavno mirne rane jesenje večeri…dat će vam bezbroj razloga za razmišljanje o koktelima. I ova je jesen posebna po tom pitanju. Još lani u ovo doba rast craft barova u Zagrebu tek je počinjao. Sada, kad je u punom zamahu, možete istražiti milijun kombinacija i žanrova, ali i posve novih formi koktela.

Glavni barmen Hemingwaya i Papa’sa Marin Nekić podijelio je svoje veteransko iskustvo s Kultom Plave Kamenice, kroz tri jesenska koktela: jednom varijacijom Crocktail klasika, jednom originalnom sezonskom kombinacijom i jednim souptailom, toplim koktelom koji možete jesti i funkcionira kao aperitivni koktel i juha u jednom. 

PUMPKIN MARY

  • 4cl Ketel One Vodka
  • 15cl ohlađena juha od muškatne tikve (juhu skuhati s temeljcem)
  • 2 prstohvata tostiranih koštica buče (zdrobiti ih predhodno u sitne grumene)
  • 1 prstohvat himalajske soli
  • sečuanski papar

Čaša Long drink

Priprema

Čašu ohladiti i napraviti rub od himalajske soli, aceta balsamica, drobljenih koštica buće i bućinog ulja.  U barskoj čaši ili donjem dijelu shakera uliti sve sastojke preko leda i promješati. Zbog atraktivnosti, može se raditi i throwing metodom pomoću dva shakera.

Dekoracija Tostirane bućine koštice,

Sa strane poslužiti sol i papar te Vrabasco original za spicy moment u okusu

SMOKY PUMPKIN MARY – SOUPTAIL
ova topla verzija koktela poslužuje se u tanjuru

  • 4cl Lagavulin
  • 15cl topla juha od muškatne tikve (juhu skuhati s temeljcem na uobičajen način)
  • 2 prstohvata tostiranih koštica buče (zdrobiti ih predhodno u sitne grumene)
  • 1 prstohvat himalajske soli
  • sečuanski papar

Priprema

U većoj posudi brzo pomiješati Lagavulin, juhu i začine, da se juha ne ohladi.

Promiješati da se sastojci spoje i uliti u tanjur za juhu.

Poslužiti kao souptail

Dekoracija Tostirane bućine koštice,

Sa strane poslužiti sol i papar te Vrabasco original za spicy moment u okusu

CROCKTAIL

  • 5cl zadarski Marashino
  • 3cl sok od višnje Maraska
  • 3cl svježi sok viškog limuna
  • ribana korica svježe naranče
  • arancini i trešnja

Čaša Crocktail

Priprema

U čašu za Crocktail naribati koru od naranče da pusti svoja esencijalna ulja. Dovoljno je doslovno 2 do 3 puta proći narančom preko ribeža. Nakon toga u čašu ubaciti drobljeni led. Preko leda prvo uliti Marashino, zatim svježi sok od limuna i sok od višnje. Sastojke promiješati žlicom. 

Dekoracija Servirati žličicu džema od smokve na kolutu dehidrirane naranče.

Dekoracija se jede dok se piće pijucka. Tako se doživljavaju različiti okusi u koktelu.

ONE BULLEIT A DAY KEEPS THE FLU AWAY

  • 5cl Bulleit bourbon
  • 4cl svježi sok od šipka
  • 1cl sirup od đumbira
  • 3 do 4 listića mente

Čaša Old Fashioned

Priprema

U shaker uliti i ubaciti sve sastojke. Energično protresti.

Dekoracija Svježi šipak i menta

 

HEMINGWAY’S BAR
Trg Republike Hrvatske 1, Zagreb


Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.