Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

U La Grisi smo popili jednu od zadnjih boca Vilmarta koje se mogu dobiti u Hrvatskoj

Kad smo prije mjesec i pol objavili listu najboljih malih i obiteljskih hotela u Hrvatskoj, čitatelji su nam prigovorili zbog izostavljanjs La Grise u Balama. Pa smo danas, poslije dobrog ručka u Meneghettiju, otišli pogledati kako izgleda La Grisa, mali hotel i restoran u starom, kamenom dijelu tog malog istarskog mjesta.
La Grisa, nažalost, ne zaslužuje uvrštenje u najbolje domaće male hotele već zbog antipatične recepcije koja materijalima i osvjetljenjem podsjeća na aerodrome ili autobusne stanice, a ne na luksuzni hotel.
Međutim, na La Grisinoj vinskoj karti naletjeli smo na Vilmart Grand Reserve.
Vilmart je preteča growers champagne pokreta. Učeni britanski kritičar Tom Stevenson prije petnaestak godina proglasio je Vilmart najboljom malom šampanjerijom svih vremena. Vilmart se u Hrvatsku, zahvaljujući obitelji Dusper, uvozio negdje izmedju 2008. i 2012. godine, što znači da se non-vintage Grand Reserve morao temeljiti na berbi iz sredine dvijetisućitih. Danas, barem deset godina kasnije, ovo je fenomenalno vino i dalje svježe, mineralno i baš jako veliko u tijelu. S godinama se elegantno zaokružilo, ali nije izgubilo na intenzitetu. Danas vrijedi čistih 95 bodova. Plus zaista jedinstveni doživljaj kad u srcu već pomalo napuštene  predzimske kontinentalne Istre naletite na jedan od boljih, ondje zaboravljenih svjetskih šampanjaca. To je, dakle, soul luxury.
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.