Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Penfolds je lansirao g3, najskuplje australsko vino svih vremena

Glavni enolog Penfoldsa Peter Gago u Hong Kongu je predstavio novo vino napravljeno od tri berbe Grangea solera procesom. S cijenom višom od 20.000 kuna dolara po boci ova “kupaža svih kupaža grangea” najskuplje je australsko vino svih vremena. Superblend g3 napravljen je od Grangea iz bačava iz berbi 2012. i 2014. i od buteljiranog Grangea iz 2008. Vino je više od godinu dana odležavalo u bačvama Grangea.

Kako je na londonskoj promociji ispričao novinaru Decantera, prije nego je došao na ideju za g3, Peter Gago je razmišljao o povratku stilu burgundskih pjenušaca. Ali nije mogao odgovoriti na pitanje zašto bio upravo sada radio pjenušava vina, pa je zaključio da više smisla ima krenuti u potragu za “destiliranom esencijom Grangea” inspiriran proizvodnjom šampanjaca od baznih vina iz više berbi.

Berbu 2008. koristio je kao temelje, 2012. je dala eleganciju,  dopadljivost i stav, a 2014. svježinu, rekao je Gago. “G3 ne podsjeća ni na jednu od tih berbi, u vinu se razvilo nešto novo”. Solera proces, dodao je, predstavlja koncentrirano znanje i mudrost Penfoldsove prošlosti. “Ovo je kupaža napravljena prema Grangeovoj matrici, s Grangeovom DNK,” zaključio je Gago.

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Penfolds je lansirao g3, najskuplje australsko vino svih vremena

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min