Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Dok požari divljaju, kalifornijski vinari zbrajaju štete. Prvi izvještaji su dosta strašni

NAPA, CA - OCTOBER 09: Burned out wine bottles sit on a rack at the fire damaged Signarello Estate winery after an out of control wildfire moved through the area on October 9, 2017 in Napa, California. Tens of thousands of acres and hundreds of homes and businesses have burned in widespread wildfires that are burning in Napa and Sonoma counties. (Photo by Justin Sullivan/Getty Images)

Ni u srijedu nisu bili lokalizirani požari u Napi, Sonomi i Mendocinu, najteže pogođenim područjima u najgorem požaru u povijesti Kalifornije u kojemu je dosad poginulo najmanje 17 osoba. Dok su svi i dalje koncentrirani na najvažnije, spašavanje života i domova (evakuirano je više od 20.00o stanovnika), kalifornijski vinari suočavaju se sa štetom koju su požari nanijeli vinarijama i vinogradima u dolini Napa. Barem oni vinari koji mogu prići svojim imanjima, mnoge još uvijek sprečavaju vatre i nesigurna požarišta. Šteta koju su požari napravili u Kaliforniji mogla bi ozbiljno utjecati na dostupnost kalifornijskih vina, upozoravaju američki trgovci vinom.

“Moj prijatelj vinar kaže da je mogao čuti kako vino ključa u bačvama prije nego se krov urušio”, ispričao je za lokalni portal jedan svjedok. Posljedice požara u dolini Napa mogle bi se osjetiti na cijeloj proizvodnji te regije. Prema prvim procjenama nema vinarije koja nije oštećena bar na neki način. Treba uzeti u obzir i to da se dio kalifornijske vinske industrije još nije posve oporavio od velikog potresa u Napi 2014. godine. Neke poznate kalifornijske vinarije u ponedjeljak su spaljene do temelja, neke su ozbiljno oštećene, šteta na vinogradima zasad se čini manjom od očekivane, ali u nekim podrumima svo je vino kontaminirano dimom i morat će se baciti. Dok prvi veliki požar i dalje gori, puni se lista stradalih vinarija. Vlastima će trebati tjedni da sastave konačnu listu, zasad su glavni izvor informacija lokalna udruženja vinara koja stalno komuniciraju sa svojim članovima.  U Napi su četiri vinarije prijavile totalnu štetu, devet je prijavilo ozbiljne štete na podrumima, vinarijama i vinogradima. Nekoliko vinarija još nije poslalo nikakve procjene, a udruženja nisu baš sklona otkrivati imena. Evo što lokalni portali objavljuju o dosadašnjoj šteti. 

NAPA

Signorello

Vinarija je potpuno uništena u plamenu, ali izgleda da su vinogradi preživjeli. 

signorello

signorello-2

signorello-3

Stags’ Leap 

Vinarija je oštećena u požaru, ali procjene vrste i razmjera štete još nema.

https://twitter.com/RightWingAngel/status/917597745153761280

Vin Roc Wine Caves

Potpuno uništena u požaru

vin-roc-wine-caves

White Rock Vineyards

Jedna od najstarijih vinarija u Napi osnovana 1870., planirala je procjenu štete obaviti još u ponedjeljak, ali kasnije su potvrdili da je vinarija potpuno uništena u požaru. Stanje vinograda još je nepoznato.

William Hill Estate Winery

Snimke požara u ovoj vinariji postale su viralne, ali čini se da šteta nije bila ozbiljna. Lokalne vlasti kažu da je šteta na vinogradima minimalna. 

Darioush

Vinarija u distriktu Stag’s Leap izgubila je dio vinograda i okoliša, ali struktura centralne zgrade i podruma navodno je neoštećena. 

SONOMA

Paradise Ridge

Potpuno uništena u požaru. U Facebook postu od srijede ujutro objavili su da su svi zaposlenici dobro i obećali da će obnoviti vinariju.

Nicholson Ranch

Iako je zgrada pretrpjela određenu štetu, Nicholson Ranch na svojoj je Facebook stranici objavio da je vino u podrumima sačuvano, ali snimke s Twittera pokazuju da je dio vinograda spaljen. “Moramo sanirati neka oštećenja, raščišćavamo vinariju i nadamo se da će se struja vratiti do kraja tjedna,” pišu s Nicholson Rancha.

 

Chateau St. John

U prvim izvještajima tvrdilo se da je vinarija Chateau St. John potpuno izgorila, ali glavna zgrada čini se neoštećena. Šteta na vinogradima još se procjenjuje. 

Gundlach Bundschu

Prema izvještajima na Twitteru, vinarija je pretrpjela određene štete ali zgrada i podrumi su sačuvani. Izgorila je kuća u kojoj su živjeli vlasnici vinarije. 

MENDOCINO

Frey Vineyards Winery

Vinarija je potpuno uništena u požaru.

Oster Wine Cellars

Vinarija je potpuno uništena u požaru.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.