Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Vinari Napa Valleya očajnički pokušavaju spasiti vinograde u najgorem požaru u povijesti regije

U zastrašujućim požarima koji su u nedjelju navečer zahvatili Napa Valley u Kaliforniji dosad je poginulo 11 osoba. Stanovnici kažu da su požari gori od onoga koji je tu regiju zahvatio nakon potresa 1989. godine i puno gori od onoga koji je prije tri godine izazvao milijarde dolara štete. Neke poznate vinarije poput Signorello Estatea izgorile su do temelja, a vatrogascisu uspjeli obrnaiti Chimney Rock i Darioush na Silverado Trailu, jednoj od arterija regije koja spaja sjever i jug. Prema izvještajima s terena, vatra se širi velikom brzinom a vjetrovi je vraćaju na mjesta koja su bila obranjena.

Allison Steltzner iz Steltzner Vineyardsa za Decanter je izjavila da je veći dio poručja oko Yountvillea evakuirano, na nekim imanjima su ostali upravitelji vinograda i nužno osoblje da pokušaju obraniti vinograde i podrume od požara. U velikim dijelovima Napa Valleya nema signala za mobitel, struje ni vode. Mnogi evakuirani vinari još ne znaju kolika je šteta u njihovim vinogradima i podrumima jer se velikim područjima ne može prići. Zatvoren je i prolaz od Nape do raskršća u Yountvilleu uz koji se nalazi mnogo poznatih vinarija poput Altas Peaka. Dodatni problem su sekundarni požari koji su počeli u regiji Santa Rosa u Sonomi i šire se prema gradu Sonoma. 

Mnogi vinari u tom području cijelu noć su gasili požare, rekla je Nancy Bialek, direktorica udruženja Stags’ Leap Winegrowers koje okuplja 17 vinarija. Vinari gase sami, jer se vatrogasci moraju fokusirati na naseljena područja. Prema drugim informacijama, požar se širio tako brzo da nitko nije ni pokušavao spašavati građevine i vinograde, jedini cilj je bio evakuirati se na vrijeme. Olakšavajuća okolnost može biti da je većina berbe u vinorodnim dijelovima Kalifornije već obavljena, ali svi anksiozno očekuju procjene šteta, za koje strahuju da će biti goleme.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.