Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Hercegovačka vinarija Zadro, dvostruki platinasti šampion Decantera, u Okrugljaku je predstavila svoja vina

Vinarija Zadro iz Domanovića priredila je jedno od navećih iznenađenja na ovogodišnjim Decanterovim Svjetskim vinskim nagradama (DWWA)Njene CZ Žilavka iz 2016. i CZ Blatima iz 2015. osvojile su po 95 bodova i platinaste medalje! Riječ je o zaista neusporedivom uspjehu i izvan konteksta Bosne i Hercegovine.  Rezultat vinarije Zadro još je važniji jer je postignut s autohtonim sortama.

U četvrtak navečer u zagrebačkom restoranu Okrugljak okupilo se vrlo mnogo ljudi, da bi Mići Crnjcu i Ivanu Zadri, vlasnicima ove hercegovačke vinarije, čestitali na zaista iznimnim međunarodnim priznanjima.

Prije večere kušali smo kompletan njihov portfolio. Šampionska žilavka prilično je opojno vino, izrazito bogatih floralno-voćnih aroma. Kao da sjedinjuje mirise livade u cvijetu i mirise voćnjaka u zrenju. Na okusu je pak svježa, vrlo mineralna, gotovo slana, s biljno voćnim retrookusom. Žilavka se proizvodi u inoksu. Platinasta blatina ima vrlo lijepu, baršunastu teksturu, perfektno je čista, zaobljena i elegantna, s jakim ali ne preagresivnim aromama i okusima kupina i borovnica, i s jako dugim aftertasteom. Radi se, svakako, o daleko najboljoj blatini koju smo ikada probali.

Vinarija Zadro posjeduje 40 hektara vinograda. Dio položaja nalazi se na 430 metara nadmorske visine, gdje vjetar stalno isušuje vinograde. Vlasnici razmišljaju o prelasku na certificiranu ekološku proizvodnju. Londonski trijumf vinarije Zadro mogao bi, nadamo se, postati prekretnica u razvoju hercegovačke vinske industrije.

aqua-panna-sidebar
ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Hercegovačka vinarija Zadro, dvostruki platinasti šampion Decantera, u Okrugljaku je predstavila svoja vina

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min