Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Salentein je velika prehrambena korporacija koja proizvodi vrlo dobra vina iz vinograda viših od 1000 metara

Nizozemski Salentein nipošto nema imidž vaše prijateljske vinarije. Riječ je, naprotiv, o tipičnoj globalističkoj korporaciji za proizvodnju hrane koja se, eto, bavi i vinogradarstvom i vinarstvom. Salentein, osnovan u Nizozemskoj 1992. godine, danas posjeduje 40 tisuća hektara zemljišta pod žitaricama u Južnoj Americi, te uzgaja oko 80 tisuća krava u Urugvaju, Argentini i Australiji. Nasuprot ovim, za naše kriterije golemim brojkama, 49 hektara vinograda u Uco Valleyu na jugozapadu Mendoze, glavne argentinske vinske regije, čini se kao čisti hobi.

No, taj hobi Salenteinu, čija je vina upravo uvezao zagrebački Vivat, ide više nego dobro. Ovih smo dana probali tri njihova vina od kojih dva, jeftiniji Malbec Barrel Select i srednje skupa Numina Van Corte, spadaju među vodeće južnoameričke buteljke, koje se mogu nabaviti u Hrvatskoj.

Malbec Barrel Select iz 2015. godine svježe je i energično vino, prepuno crnog voća s tragovima čokolade, vanilije i dima. Za razliku od većine malbeca na našem tržištu, Barell Select nije nimalo džemast , niti pati od uobičajenih mana supermarket vina poput praznine ne srednjem nepcu.

Riječ je o vrlo dobrom, srčanom crnom vinu koje je tehnički perfektno, i koje profitira na visini svojih vinograda. Uco Valley spada među viša vinogradarska područja na svijetu, a Salentein se hvali kako se njegovi vinogradi protežu od 1050 pa sve do 1700 metara nadmorske visine, što vinu jamči naglašenu prirodnu svježinu.

Numina iz 2014. godine puno je kompleksnija od Barrel Selecta. Numina je cuvee malbeca, cabernet sauvignona, petit verdota, cabernet franca i merlota. Radi se, dakle, o argentinskoj verziji bordoške kupaže s malbecom (koji, ne zaboravimo, potječe iz Bordeauxa) u središnjoj ulozi.

Numina je tipično latinoameričko luksuzno crno vino. Ona je duboka, višeslojna, kompleksna, s visokim ali ne pretjeranim ekstraktom, s puno barriquea, s jakim alkoholom, naglašenom voćnošću i bez ijednog ruba. Podrumarstvo u Argentini i Čileu na prilično je visokoj razini. Ovo snažno, ali i elegantno vino vjerojatno nema predugi rok trajanja i vjerojatno ne govori previše o terroiru (osim o visini vinograda) ali je zato ekscentrično hedonističko. I Barrel Select i Numina redovito dobivaju visoke međunarodne ocjene, pa se Barrel Select iz 2015. hvali markicom s Parkerovih 90 bodova, dok je Numina od više utjecajnih kritičara dosad dobivala 92 i 93 boda.

Gastropreporuke Barrel Select spada među slasnija roštiljska vina na našem tržištu. Kušali smo ga u Budweiseru uz uobičajeno odličnu pljeskavicu koja je odjednom postala još sočnija, mesnija i mirisnija. Roštiljarne i steakhousei svakako bi trebali nabaviti Saleneteinov bazični malbec. Luskuznu Numinu pili smo, pak, kod kuće, s vrganjima sotiranim na maslacu, hrskavo prženom pancetom i dimljenim kozjim sirom obirelji Moravec. Izvanedno je pratila ove snažne, zemljasto-dimljeno-masne okuse. Numina prirodno ide uz vrhusku janjetinu i divljač, ali bi je bilo uzbudljivo kušati s bijelim tartufima.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.