Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ako burger može biti elegantan, onda je to ovaj s džemom od karameliziranog luka i slanine

burger

U kuharici The Book of Burger, svojevrsnoj enciklopediji burgera američke celebrity kuharice Rachel Ray, opisani su recepti za najnevjerojatnije kombinacije, od indijskih burgera do sloppy Joea s jogurtima i voćem. No, najbolji recepti u tom bestseleru su na kraju knjige, gdje Rachelini kolege, slavni američki chefovi i TV kuhari, dijele svoje recepte za idealan burger. Među tim vrlo klasičnim receptima, strast prema mesu predstavlja se s puno stila i osjećaja za detalje. Recept Josha Capona iz njegova njujorškog restoran aBurger&Barrel naš je apsolutni favorit.

Burger sa džemom od karameliziranog luka i slanine

(Josh Capon/Burger&Barrel NYC)

burger

Sastojci

  • 4 porcije
  • 1/4 šalice kečapa
  • 1/4 šalice majoneze
  • 1 žličica vinskog octa
  • 1 žličica Worcestershire umaka
  • krupna sol i crni papar
  • 6 ploški slanine
  • 1/4 šalice ulja
  • 1 veliki luk, srebrenac, nasjeckan (2 šalice)
  • 650g mljevenog goveđeg vrata
  • 4 žličice dižonskog senfa
  • 4 ploški sira u listićima
  • 4 meka peciva, bijela ili od krumpirova tijesta, prerezana napola i tostirana
  • 4 kisela krastavca, narezana na tanke ploške

U zdjelici pomiješajte kečap, majonezu, ocat i Worcestershire umak. Posolite i popaprite. Zagrijte pećnicu na 180 stupnjeva. Rebrasti pleh prekrijte papirom za pečenje. 

Složite slaninu na pleh i pecite 30 do 35 minuta da postane hrskava pa je ocijedite. Prženu slaninu sitno nasjeckajte i stavite u zdjelu srednje veličine. Za to vrijeme na umjerenoj vatri zagrijte veliku tavu i dodajte ulje.

Pržite luk povremeno miješajući 15 do 20 minuta da omekša i dobije zlatnu boju. Posolite i popaprite pa dodajte slaninu. Zagrijte grill tavu na jakoj vatri. Mljevenu govedinu oblikujte u 4 pljeskavice od 180g pa ih s obje strane posolite i popaprite. Svaku pljeskavicu premažite žličicom dižonskog senfa.

Pecite oko 10 minuta za srednje pečene hamburgere a ako želite krvavije ili bolje pečene hamburgere, prilagodite duljinu pečenja. Okrenite hamburgere samo jednom tijekom pečenja. U posljednje 2 minute pečenja na hamburgere stavite po jedan listić sira.

Polovice peciva premažite s 1 žlicom umaka. Stavite hamburgere na donje polovice peciva, dodajte džem od luka i slanine, dovršite s kiselim krastavcima i poklopite gornjim polovicama peciva. Prerežite hamburgere napola i uživajte!

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.