Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

O’Hara otvara sezonu s novom zidanom napolitanskom peći koja bi trebala dramatično poboljšati kvalitetu njihovih pizza

Zagrebačka pizzerija O’Hara, jedini hrvatski specijalisti za autentične napolitanske pizze, novu restoransku sezonu otvaraju s velikom promjenom, novom, pravom zidanom napolitanskom peći za koju kažu da će značajno poboljšati kvalitetu njihovih pizza. “Tradicionalne napolitanske peći se razlikuju u dosta elemenata od ostalih krušnih peći”, pojasnio nam je osnivač O’Hare Marin Vanjak, “Prvo i osnovno, one se ne zidaju od šamota već od specijalnih glina koje su vađene iz vulkana zajedno s lavom. Ta glina se separira od ostalog materijala koji vulkan izbaci i onda se formira u kalupe i suši isključivo prirodnim putem na suncu. Dakle, ne peče se!”  U pećima od takvog materijala željena temperatura se postiže brzo, a peć se neće pregrijati ni nakon dugotrajnog intenzivnog loženja, što je inače ozbiljan problem kod ostalih krušnih peći. “S krušnim pećima često imate situaciju da su ili pregrijane ili prehladne, a to utječe na kvalitetu pizze,” kaže Vanjak. 

Unutrašnjost prave napolitanske peći mora biti velika točno 110 centimetara, i zidaju se od kamena Cotto di Sorrento. U peći se smiju peći najviše dvije pizze odjednom. “Traži se maksimalna koncentracija. Pizza se ne smije ispustiti iz kontrolirane manipulacije ni jednu jedinu sekundu. Pizzaiuoli koji rade napolitanske pizze su istinski majstori, jer ovdje nije riječ o  broju komada već o kvaliteti.

Sigurno se pitate u čemu je razlika O'Hare i ostalih pizzerija?Osim 1001 tehničke razlike, znanja i upornosti imam i…

Gepostet von O'Hara Zagreb am Sonntag, 20. August 2017

Ovakav način pripreme zahtijeva  puno više znanja i umijeća u izradi izradu pizza od običnih pekara,”, kaže Vanjak. Peć je zidao talijanski majstro Daniele Graziosi, koji će odsad zidati sve peći za O’Haru. Ovu sezonu otvorili su prije nekoliko dana, s novom napolitanskom peći i novim planovima. Nakon Bugarske, otvorili su pizzeriju u Splitu i nakon promjene lokacije najavili da tamo ostaju, a kako doznajemo u planu im je još nekoliko otvorenja u Europi i jedno u Aziji koje će ovisiti o razvoju bližih franšiza, a biznis će u međuvremenu širiti i na distribuciju  opreme, specijalnih brašna, sireva i usluge ekspertnog zidanja peći za pizzu. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.