Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
aqua-panna-banner
Divider Text

Može li rose uistinu biti vrhunsko vino? Naravno da može (evo i četiri primjera)

rose-angel

Kolovoški Decanter uz duhoviti naslov 30 Rose to Dine For najavljuje da je došlo vrijeme gastronomskih rosea, koji su nešto skuplji od uobičajenih, svakodnevnih ljetnih ružičastih vina, i koje ne trebamo tretirati samo kao frivolna vina za efikasno gašenje žeđi. 

Decanterov urednik John Stimpfig u svom je uvodniku iznio fascinantan podatak, da se od 2009. godine do danas u Francuskoj redovito prodaje više ružičastih nego bijelih vina, te da je samo u 2015. godini uvoz rosea u Sjedinjene Države porastao za nevjerojatnih 58 posto! Rose je očigledno vinski žanr današnjice i sutrašnjice. U Hrvatskoj je, očekivano, situacija nešto drukčija.

Većina važnih proizvođača počela se ozbiljnije baviti roseima tek unatrag nekoliko godina, te su zasad u fazi takozvanog  ženskog rosea (riječ je o prilično seksističkom terminu, koji podrazumijeva da žene više vole slatka vina). Enologinja jedne velike vinarije iz istočne Hrvatske nedavno nam je ispričala kako im se prodaja ružičastog vina multiplicirala, otkako su se odlučili na polusuhu umjesto suhe varijante.

Neki drugi vinari, poput Kozlovića ili Feravina, proizvode suhe rosee, koji vrlo dobro prolaze na tržištu, ali koji još nisu pozicionirani u premium sektoru, niti se identificiraju s brandom. Pa ipak, u našim se restoranima i trgovinama može pronaći ponešto zaista vrhunskih rosea, koji se sjajno slažu s hranom, i koji opravdavaju svoje cijene. Evo karakterističnih primjera.

1. Chateau Miraval, 2016. 

Veliki smo fanovi ovog provansalskog vina, koje će, nadajmo se , definitivno preživjeti rastavu svojih suvlasnika, Angeline Jolie i Brada Pitta (najnovije viejsti , doduše , govore da j rastava možda izbjegnuta). Miraval, kupaža niza južnofrancuskih sorti, fascinantan je primjer elegancije, čistoće okusa, i gotovo šampanjski tvrde strukture vina, te preciznog, razigranog ljetnog bouqueta. Decanter preporučuje Miraval uz jastoge i brancina. Mi bismo još dodali jakovske kapice, fritto misto, gazpacho, salate na bazi rajčica i tjesteninu s rajčicama, kao i većinu standardnih sushija i sashimija, osim otora. Zanimljivo je da smo ga prošlog tjedna u zagrebačkom Carpacciu, kurioziteta radi, kušali uz otkoštenu teleću koljenicu, koju je herojski podnio. 

2. Whispering Angel 2016. 92 boda, oko 150 kuna

Whispering Angel rodonačelnik je modernih, blijedih i suhih rosea. Riječ je  nadalje, o vinu koje je pokrenulo ružičasto ludilo u Americi, i koje se sada prodaje u nekoliko milijuna boca godišnje. Decanter je za svoj specijal umjesto Whisperinga izabrao nešto skuplji Rock Angel, što ga preporučuje uz bouillaibaisse i jastoge. Whispering Angel definitivno dobro ide uz sva moguća jela s kozicama, te odlično prati aromatične istočnjačke kuhinje: posebno dobro apsorbira ljutinu opakijih vrsta čilija.

3. Ernest Tolj, St.Heels 2016. 

St. Heels, vino koje je Vogue nedavno proglasio simbolom ljeta u Dubrovniku, pametno je marketirano kao lifestyle proizvod. Tko bi, pobogu, odolio svetim štiklama? U stvarnosti, riječ je o vrlo ozbiljnom, supstancijalnom, bogatom vinu, koje se puno lakše pije uz hranu, nego samo. Osim uobičajenih preporuka, poput jastoga i škampa, ili grdobine i brancina, ili sushija, ovo bi vino, zapravo, trebalo točiti uz klasični roštilj, uz carpaccio, ili, pak, uz polusirovo pečene janjeće kotlete. Oko 100 kuna

4. Frano Miloš, R Stagnum 2016. 

Najoriginalniji i najkoncentriraniji od svih hrvatskih rosea, R Stagnum demonstrira različita lica malog plavca, od kojih ono ružičasto nipošto nije inferiorno. R Stagnum , kojeg smo nedavno recenzirali, vino je jakog karaktera, kompleksnog bouqueta (koji podsjeća na crna vina), i dovoljne svježine da bi se mogao piti na plus 40. Poput St.Heelsa, i R Stagnum preporučujemo uz crveno meso s roštilja, i uz janjeće kotlete, ali i uz pršut sa smokvama. Zapravo, dugo nismo naišli na neko domaće vino, koje tako dobro prati pršut,

PODIJELI
Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.