Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

Ovaj australski kafić muškarcima naplaćuje 18 posto više nego ženama

METROGRAB: Vegan cafe charges men 18% more to address gender pay gap A CAFE is making waves after it began charging blokes more money in a bid to close the gender pay gap. The feminist vegan owner of Handsome Her eatery in Melbourne, Australia, is making them pay an 18 per cent “man tax†as well as giving women priority over seating. Photo credit: 7 News https://au.news.yahoo.com/a/36612230/melbournes-handsome-her-cafe-charges-men-more/#play

Burne rasprave o politici veganskog cafea Handsome Her iz Melbournea proširile su se daleko izvan Australije. Ovaj kafić muškarcima na sve naplaćuje 18 posto skuplje cijene nego ženama. To zovu “porezom na muškost”, kojim žele osvijestiti nepravdu razlika u plaćama muškaraca i žena u Australiji, koja iznosi upravo 18 posto. Vlasnica Alex O’Brien je feministička aktivistica, u kafiću zapošljava samo žene i kaže da joj je važno da “ljudi razmisle o rodnoj neravnopravnosti, jer razlika u plaćama je problem koji se ne rješava desetljećima”. Kad muškarci koji dođu u Handsome Her zastanu i suoče se s dva ranga cijena na meniju kafića (a poneki osvijeste i svoju rodnu privilegiranost), O’Brien je postigla što je htjela ovim neobičnim konceptom. Naravno, ova ideja izazvala je lavinu kritika.

https://twitter.com/ScarlettDreams2/status/893716722129162240

Jedan gost na Twitteru je napisao: “Ako ništa drugo, pokazali su svijetu koliko preziru muškarce”. Drugi je dodao: “Sad možemo podići ‘svijest’ i pokrenuti raspravu o diskriminaciji muškaraca”. Neki su predložili i bojkot kafića. U praksi, Handsome Her svoju politiku ne provodi silom. Ako muškarac u kafić dođe sam, konobari ga pitaju želi li platiti 18 posto više, jer je i njegova plaća 18 posto viša nego plaća njegove jednako pozicionirane kolegice. Samo ako muškarac pristane, naplati mu se više.

https://twitter.com/ChukensREAL/status/893936877736087553

“Mislili smo da bi bilo hrabro i dosljedno na ovaj način privući pažnju ne samo na NGO-e koji pomažu ženama, nego na cjelokupni problem neravnopravnosti plaća”, rekla je O’Brien. Sudeći po viralnosti članaka o njezinu kafiću, moglo bi se reći da je uspjela. 

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.