Visa Inspire

Kult Plave Kamenice

Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Kornati vina

Ovaj australski kafić muškarcima naplaćuje 18 posto više nego ženama

Burne rasprave o politici veganskog cafea Handsome Her iz Melbournea proširile su se daleko izvan Australije. Ovaj kafić muškarcima na sve naplaćuje 18 posto skuplje cijene nego ženama. To zovu “porezom na muškost”, kojim žele osvijestiti nepravdu razlika u plaćama muškaraca i žena u Australiji, koja iznosi upravo 18 posto. Vlasnica Alex O’Brien je feministička aktivistica, u kafiću zapošljava samo žene i kaže da joj je važno da “ljudi razmisle o rodnoj neravnopravnosti, jer razlika u plaćama je problem koji se ne rješava desetljećima”. Kad muškarci koji dođu u Handsome Her zastanu i suoče se s dva ranga cijena na meniju kafića (a poneki osvijeste i svoju rodnu privilegiranost), O’Brien je postigla što je htjela ovim neobičnim konceptom. Naravno, ova ideja izazvala je lavinu kritika.

Jedan gost na Twitteru je napisao: “Ako ništa drugo, pokazali su svijetu koliko preziru muškarce”. Drugi je dodao: “Sad možemo podići ‘svijest’ i pokrenuti raspravu o diskriminaciji muškaraca”. Neki su predložili i bojkot kafića. U praksi, Handsome Her svoju politiku ne provodi silom. Ako muškarac u kafić dođe sam, konobari ga pitaju želi li platiti 18 posto više, jer je i njegova plaća 18 posto viša nego plaća njegove jednako pozicionirane kolegice. Samo ako muškarac pristane, naplati mu se više.

“Mislili smo da bi bilo hrabro i dosljedno na ovaj način privući pažnju ne samo na NGO-e koji pomažu ženama, nego na cjelokupni problem neravnopravnosti plaća”, rekla je O’Brien. Sudeći po viralnosti članaka o njezinu kafiću, moglo bi se reći da je uspjela. 

aqua-panna-sidebar

index

ulje-2021-naslovnica

aviation-gin

Ovaj australski kafić muškarcima naplaćuje 18 posto više nego ženama

by Kult Plave Kamenice time to read: 1 min