Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji
Divider Text

NE PREPORUČUJEMO Muffini iz Dinare na Kvatriću ove su nedjelje bili potpuno nejestivi

Naša trinaestogodišnja kćerka usred srpanjskih vrućina dobila je neku virozu, pa je izgubila apetit i par dana nije skoro ništa jela. Pa joj je se  u nedjelju ujutro učinilo da bi mogla jesti muffine. Pa smo otišli do obližnjeg Dinarina dućana na Kvaternikovu trgu, gdje smo kupili tri muffina, dva crna od čokolade i jedan boje marelice, s voćnom kremom. Gladna tinejdžerka odustala je od tamnog muffina nakon otprilike tri griza, dok se svijetlim nije željela baviti. Odlučili smo provjeriti o čemu se radi.

Muffini, obje vrste, bili su očekivano preslatki. No, to valjda mora biti tako u zagrebačkom pekarstvu i slastičarstvu (slastičarstvo se bez Petre Jelenić zaista svelo samo na Orijent, kad je riječ o vrhunskim kolačima). Problem, međutim, nije bio u uobičajenom višku šećera. Problem je bio u gorko metalnom okusu tijesta za muffine, koji je alarmantno ukazivao na neispravnost, a možda i na pokvarenost. Teški metalno gorki okus u smjesi za muffine, koji ih je učinio potpuno nejestivima, podsjetio nas je na okus smjese za pohanje kad se preprži u fritezi punoj starog ulja.

Budući da se muffini ne pripremaju u fritezi, problem je bio ili u lošoj masnoći u tijestu, ili su naprosto bili previše stari, pa se više nisu smjeli prodavati. U svakom slučaju, čim smo ih probali, bacilli smo Dinarine muffine u smeće.

Lanac pekarnica Dinara svojedobno je bio toliko cijenjen da su ljudi subotom po kiši i snijegu stajali u redu ispred njihove trgovine na Britanskom trgu, jer kruh i peciva nisu htjeli kupovati nigdje drugdje. U međuvremenu, doslovno iz godine u godinu, sve veći dio Dinarina asortimana počeli su zauzimati trash proizvodi, o čijoj proizvodnji ta firma očito nema pojma, poput ovih nesretnih muffina ili raznih “pizza”, dok su temeljni pekarski proizvodi postajali sve lošiji. Dinara, koja na raznim kušanjima kruha, kolača i peciva prolazi vrlo loše, postala je još jedna žrtva masovne proizvodnje, koja je dovela do postupnog i sigurnog pada kvalitete, pa tako, eto, i do muffina koji su poslije trećeg i pol griza morali završiti u smeću, i koje valja izbjegavati pod svaku cijenu. Kao i mnoge druge Dinarine proizvode.

Plava
Sve sto stvarno trebate znati o gastronomiji
Sve što stvarno trebate znati o gastronomiji

Dev & Hosting Plavi Pixel © 2023. Kult Plave Kamenice. All rights reserved.